Akkerbouw

Nieuws 1062 x bekeken

Sensus: cichoreiareaal al voor Kerstmis vol

Roosendaal – Cichoreiverwerker Sensus verwacht het areaal al voor Kerstmis vol te hebben. Dat zegt René Schunselaar, manager agrarische dienst, op basis van de animo tot nu toe.

De voorwaarden zijn vergelijkbaar met vorig jaar. Het areaal, dat vorig jaar 5.000 hectare telde, kan tot 10 procent (500 hectare) worden uitgebreid.

Het enige verschil is dat de vroegbeslisserspremie moet plaatsmaken voor een nog vast te stellen laatleveringspremie. “We gaan extra eisen stelen aan product dat laat wordt geleverd. Dat willen we passend belonen”, zegt Schunselaar. “Nu de toeslag voor snelle beslissers is vervallen, kunnen telers langer nadenken over hun contract.”

Door prioriteiten op het land kwam het contracteren vrij langzaam op gang, maar dit wordt ruimschoots ingehaald nu het weer het buitenwerk in de weg staat. “Daarom verwacht ik dat we voor de kerstdagen rond zijn. Vorig seizoen hebben we nog tot in februari gecontracteerd.”

Sensus verdubbelde de jaartoeslag voor oogst 2013 van 4 euro naar 8 euro per ton. De contractprijs was al verhoogd naar € 73,50 per ton cichorei. Deze prijs blijft ook gelden voor de oogst van 2014.

In 2013 zijn veel nieuwe telers cichorei gaan verbouwen. “Zij maken nu de balans op en breiden hun areaal voor volgend jaar wat uit. Hun bevindingen zijn dus positief.”

De huidige cichoreicampagne verloopt voorspoedig, zegt Schunselaar. “Het rooien kost ontzettend veel tijd en energie, op sommige plekken in het Zuidwesten is het bijvoorbeeld erg nat, maar het lukt gelukkig allemaal. Het seizoen kwam door het koude voorjaar laat op gang, waardoor we ook wat later met de campagne zijn begonnen. De opbrengst en kwaliteit zijn gemiddeld.”

Of registreer je om te kunnen reageren.