Akkerbouw

Nieuws 428 x bekeken

Rustig begin Franse aardappelexport

Parijs - Het exportseizoen voor Franse aardappelen is rustig begonnen, denkt het Franse productschap CNIPT.

In totaal werden in augustus en september 111.100 ton consumptieaardappelen naar het buitenland verhandeld, dat is 20.000 ton minder dan een seizoen eerder maar wel weer bijna 20.000 ton meer dan in het jaar daarvoor.

De terugloop is volledig te wijten aan het instorten van de handel naar de Britse markt, die na het rampzalig verlopen seizoen 2012 dit jaar weer voldoende aardappelen heeft om grotendeels aan de binnenlandse vraag te voldoen. Frankrijk kon daardoor in deze eerste twee maanden van het handelsseizoen niet meer dan 2.200 ton bij de Britten afzetten vergeleken bij 30.100 ton vorig jaar. Ook de uitvoer naar de voorheen grootste afnemer Spanje nam af, en wel met een kleine 7.000 ton naar 22.700 ton. Dat betekent dat de Italianen, die met 36.700 ton een goede 14.000 ton meer Franse aardappelen kochten, nu de toppositie van de Spanjaarden hebben overgenomen. België is daarbij met 24.000 ton nu tweede, maar nam wel bijna 6.000 ton minder van de zuiderburen af.

Of registreer je om te kunnen reageren.