Akkerbouw

Nieuws 1153 x bekeken

'Rusland dreigt Nederlands pootgoed mis te lopen'

Doetinchem – Als Rusland nog langer treuzelt om het importverbod voor aardappelen uit de EU op te heffen, krijgt het land dit voorjaar geen Nederlands pootgoed. Rusland moet snel iets doen, zegt directeur Gerard Backx van handelshuis HZPC.

"Wij komen steeds dichter bij de vraag te staan of we pootaardappelen nog langer vasthouden voor Rusland. Er zijn genoeg bestemmingen waar we het pootgoed kwijt kunnen. Rusland loopt het risico dat ze geen pootgoed meer krijgen, ook al gaat de grens weer open."

Dat levert de Russen vooral in 2015 een probleem op, zegt Backx. "Veel geïmporteerd pootgoed wordt in Rusland nog een jaar vermeerderd. Ze hebben genoeg pootgoed voor komend voorjaar, maar te weinig in voorjaar 2015. Wat ook meespeelt, is dat Rusland door de regen een deel van de aardappelen niet kon oogsten. Om te voorkomen dat aardappelen duur worden, moeten ze importeren uit de EU."

Directeur Jan van Hoogen van Agrico merkt op dat de Russische afzetmarkt niet groot is. "Van de oogst van 2012 ging 2 procent naar Rusland."

Volgens staatssecretaris Sharon Dijksma van landbouw is Rusland bereid om samen met Nederland tot een oplossing te komen voor het importverbod als dit op Europees niveau niet lukt. Dat schrijft Dijksma in een brief aan de Tweede Kamer. "Mocht er geen zicht komen op spoedige oplossing van de problematiek met de EU, dan is de Russische Federatie bereid om een oplossing te bewerkstelligen op bilaterale wijze", aldus Dijksma.

Het importverbod geldt ook voor consumptieaardappelen. Dat heeft weinig invloed op de prijs. Door de kleinere aardappeloogst in Europa zijn er afzetbestemmingen genoeg. Van de Nederlandse oogst van consumptieaardappelen in 2012 ging 2,2 procent naar Rusland. In 2011 was dat 3,8 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.