Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

'Planten vatbaarder door neonicotinoïde'

Maryland – Sommige neonicotinoïden maken planten vatbaarder voor spintmijt. Amerikaans onderzoek toont dat aan bij mais, tomaat en katoen.

De University of Maryland heeft onderzoek gedaan naar drie neonicotinoïden en hun effect op tomaat, katoen en mais. Zowel imidacloprid als thiamethoxam en clothianidine reduceert in deze proeven de mate waarin planten zich met afweerstoffen tegen spintmijten kunnen verweren. De onderzoekers hebben geen proeven uitgevoerd met acetamiprid of thiacloprid. Zodoende is niet duidelijk of deze neonicotinoïden ook de weerstand tegen spintmijten verminderen.

Onderzoekers van andere Amerikaanse universiteiten hebben zich ook op de ondermijnende werking van neonicotinoïden geworpen. De eerste resultaten van hun experimenten bevestigen de afname van afweerstoffen in gewassen die met imidacloprid of clothianidine zijn behandeld. Onderzoekster Adrianna Szczepaniec van de South Dakota State University verklaart dat doordat behandelde planten minder afweerstoffen aanmaken. Ze zijn daardoor aantrekkelijker voor spintmijten.

Neonicotinoïden worden verantwoordelijk gehouden voor de achteruitgang van de bijenstand. Daarom heeft de Europese Commissie per 1 oktober dit jaar via een moratorium het gebruik van clothianidine, imidacloprid en thiamethoxam voor twee jaar aan banden gelegd.

Eén reactie

  • agratax2

    Welke bestrijdingsmiddelen groep volgt in de race om teruggang van natuurlijke afweermechanismen te elimineren?

Of registreer je om te kunnen reageren.