Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

Overschot brouwgerst in Canada

Winnipeg – Canada oogstte heel veel brouwgerst. Het ministerie van landbouw schat dat de akkerbouwers dit jaar 9,43 miljoen ton gerst hebben geoogst. Dat is 17,7 procent meer dan vorig jaar en de grootste oogst in 4 jaar.

Volgens het ministerie is heel veel gerst geschikt voor de productie van mout, een grondstof voor de bierbrouwers. De kwaliteit is uitstekend en het eiwitgehalte ligt onder het meerjaarlijkse gemiddelde. Daardoor heeft Canada 1,5 tot 2 keer meer brouwgerst dan normaal.

De vraag is waar Canada al die brouwgerst laat. De grootste concurrenten op de wereldmarkt zijn Australië, Argentinië en de Europese Unie. Ook die hebben goed geoogst. Het Zwitserse marktbureau Evergrain schat de Europese oogst aan brouwgerst op 9,6 miljoen ton, meldt nieuwssite Agrimoney. Dat is 1,65 miljoen ton méér dan de EU nodig heeft voor eigen gebruik.

Het grote aanbod aan brouwgerst heeft zijn invloed op de noteringen op de termijnmarkt in Parijs. Begin november noteerde brouwgerst voor levering in januari 10 euro hoger dan nu. Het januaricontract sloot donderdag op 195 euro per ton. De tarwenotering voor het januaricontract steeg deze maand met 2 euro naar een slotnotering op donderdag van €206,75.

Eén reactie

  • ed12345

    Ik wist het eigenlijk wel canadezen drinken niet genoeg bier

Of registreer je om te kunnen reageren.