Akkerbouw

Nieuws 1382 x bekeken 1 reactie

Nog veel peen te rooien door nat weer

Warmenhuizen/Emmeloord – Een derde van de peen zit nog in de grond in Nederland. Dat is veel voor de tijd van het jaar. Problemen doen zich het meest voor in het Zuidwesten.

Dat blijkt uit een inventarisatie van peenspecialist Johan Voragen van Bejo Zaden.

In Noord-Holland en het Zuiden moet nog ongeveer de helft van de bewaarpeen worden gerooid, weet Voragen. In de Noordoostpolder is dat nog zo’n 40 procent, in Flevoland nog 35 procent. Noord-Nederland is het verst gevorderd met de peenoogst, hier zit nog ongeveer 10 vast. Gemiddeld zit in Nederland nog 30 tot 35 procent van de peen in de grond.

“Vooral in Zeeland, Zuid-Holland en het westen van Noord-Brabant doen zich problemen voor in de peen”, vertelt Voragen. “In andere gebieden valt dat tot op heden nog mee.”

Hij plaatst daarbij wel de kanttekening dan de kwaliteit pas echt is te beoordelen bij de oogst.

Voragen verwacht een gemiddelde opbrengst, maar erg grote onderlinge verschillen. “Van heel goed tot matig. Dat heeft vooral met de zaaidata te maken. Wat voor half mei is gezaaid, is gemiddeld genomen goed en de peen van na half mei is minder.”

Na tien rooibare dagen zijn de peenoogst van dit jaar erop, schat Voragen.

De ervaringen van Voragen stroken met die van Jaap de Zeeuw van akkerbouwbedrijf Gebroeders de Zeeuw in Emmeloord. De Zeeuw ging donderdagmiddag weer peen rooien na twee weken verplichte pauze. “Wij gaan rooien als het voor een langere periode droog is, anders regen je er steeds uit.”

Hij heeft nog 45 van de 90 hectare te rooien. “Nog 11, 12 dagen. Het is jammer dan we twee weken iets hebben kunnen doen, maar een achterstand noem ik dit ook niet.”

De kwaliteit van de peen is goed, zegt De Zeeuw. “De wortels zijn wat langer door de droge zomer. De opkomst was goed dankzij geprimed zaad. Wij rooien een normale 140 kisten per hectare, maar ik hoor dat dit bij collega’s heel wisselend is. Een deel van de peen hebben we afland verkocht en een deel verkopen we nog. We hebben 6.5000 kisten in opslag.”

 

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.