Akkerbouw

Nieuws

'Nieuwe sluiproute voor import ethanol'

Brussel – De Europese ethanolindustrie wil dat Brussel een onderzoek doet naar de invoer van ethanol. Brancheorganisatie E-Pure vermoedt dat Amerikaanse exporteurs de invoerrechten ontduiken. Dat drukt de prijs van Europese ethanol.

In maart 2012 scherpte Brussel de regels aan voor de import van Amerikaanse ethanol, meldt persbureau AgraEurope. Voorheen werd de ethanol ingevoerd in enkele lidstaten (Nederland, Verenigd Koninkrijk en Finland) als een chemisch product, tegen een invoerheffing van 6,5 procent van de waarde. Voor ethanol geldt een heffing van 102 euro per kuub. Sinds de aanscherping zakte de import vanuit de VS in. Volgens AgraEurope exporteerde de VS in 2009 13 miljoen liter ethanol naar de EU. In 2011 was dat opgelopen naar 1,1 miljard liter, bijna 85 keer zo veel.

E-Pure wil dat Brussel onderzoekt of Finland de nieuwe importregels goed toepast, zegt secretaris Rob Vierhout tegen Agra Europe. "Diverse bronnen melden dat mengsels met een lager ethanolgehalte toch in de EU komen, zonder dat de juiste heffing wordt betaald. Dit is zeer schadelijk voor de Europese ethanolproducenten."

Vierhout hoopt dat het onderzoek in december van start gaat. Volgens hem kan de ontdoken invoerheffing met terugwerkende kracht alsnog worden geïnd.

Volgens marktbureau Platts hebben de Amerikanen inderdaad een nieuwe sluiproute ontdekt. De ethanol wordt geëxporteerd naar Noorwegen in een mengsel met iets meer fossiele brandstof dan ethanol (E48/49). Van daar gaat het mengsel naar het Verenigd Koninkrijk. Zo'n mengsel met minder ethanol valt onder het hoge invoertarief, maar E-Pure vermoedt dat Finland het lage tarief rekent.

De EU telt 71 ethanolfabrieken. Die kunnen jaarlijks bijna 8,5 miljard liter ethanol produceren. De sector benutte vorig jaar 55 procent van de productiecapaciteit. Nu de import afneemt door de aangescherpte regels, stijgt de benutting in 2014 naar 63 procent, meldt AgraEurope. De producenten gebruiken suikerbieten, tarwe, mais, rogge en gerst om de ethanol te maken.

Of registreer je om te kunnen reageren.