Akkerbouw

Nieuws

Minder tarwe van zuidelijk halfrond

Buenos Aires – Argentinië oogst slechts 9,1 miljoen ton tarwe. Dat verwacht de Argentijnse termijnmarkt Rosario. Analisten gingen eerder uit van 12 miljoen ton.

De oogst valt tegen doordat het in september en oktober droog is geweest in het noorden en het midden van Argentinië. In het noorden oogsten telers niet meer dan 1,2 ton per hectare, in het midden is dat 3,25 ton.

De oogstprognose valt nog wel 400.000 ton hoger uit dan de oogst van vorig jaar. Maar dat was de kleinste oogst in tientallen jaren doordat boeren massaal overstapten van tarwe op gerst vanwege de exportheffing op tarwe. Argentinië is na Australië de grootste tarwe-exporteur van het zuidelijk halfrond.

Ook Australië oogst straks minder tarwe dan gedacht. Het overheidsbureau Abares ging nog uit van een tarweproductie van 24,5 miljoen ton. De Australian Crop Forecasters verlagen hun prognose naar 23,7 miljoen ton vanwege droogte. Eerder gingen analisten van handelshuis Louis Dreyfus nog uit van een Australische topoogst van 28 miljoen ton.

Of registreer je om te kunnen reageren.