Akkerbouw

Nieuws laatste update:15 nov 2013

Middelen voor een betere bodemstructuur

Het assortiment structuurverbeteraars dijt uit. Sommige middelen werken direct, andere verbeteren de structuur via een omweg. De werking is voor een teler moeilijk te beoordelen. PPO-agv heeft middelen beoordeeld en bevestigt de unieke rol van gips als een relatief goedkope bodemverbeteraar voor zwak zure en alkalische zavel- en kleigronden.

product: Agrygips
getest op: kleigrond
eigenschappen: calciumsulfaat (gips), niet pH-verhogend

product: Betacal Carbo
getest op: kleigrond
eigenschappen: fijne kalkmeststof met organische stof en sporenelementen

product: brandkalk
getest op: kleigrond
eigenschappen: ongebluste kalk, bevat veel magnesium, werkt pH-verhogend

product: PRP SOL
getest op: klei-, zand- en dalgrond
eigenschappen: calcium- en magnesiumcarbonaat plus sporenelementen en natrium; is bedoeld om het bodemleven te stimuleren

product: Condit 7 % N
getest op: klei-, zand- en dalgrond
eigenschappen: organische meststof en bodemverbeteraar op basis van gehydroliseerde kaaswei, gefermenteerd plantaardig materiaal en vulkanische klei-mineralen; een van de gebruiksdoelen is het stimuleren van het bodemleven

product: Xurian Optimum
getest op: klei-, zand- en dalgrond
eigenschappen: preparaat van borium, zink en een stam van de bodembacterie Pseudomonas putida, bedoeld om de omzetting van vers organisch materiaal in stabiele organische stof te versnellen; de vrijkomende voedingsstoffen kunnen (deels) in mindering worden gebracht op de bemesting

product: BactoFil
getest op: kleigrond
eigenschappen: preparaat met elkaar aanvullende bacteriestammen, die luchtstikstof binden en fosfaat en kalium beschikbaar maken voor het gewas; ook verbeteren de micro-organismen de bodemstructuur en werken ze grondgebonden ziekteverwekkers tegen

product: Biochar
getest op: klei- en dalgrond
eigenschappen: houtskool, verkregen door het verhitten van biomassa onder zuurstofloze omstandigheden; de aard van de biomassa en de behandelingstemperatuur bepalen eigenschappen als het vasthouden van vocht en voedingsstoffen

product: steenmeel
getest op: zand- en dalgrond
eigenschappen: fijn gemalen vulkanisch gesteente; kalium en sporenelementen komen vrij door verwering van dit materiaal

Gert van den Berg

Of registreer je om te kunnen reageren.