Akkerbouw

Nieuws 7 reacties

Meer resistent onkruid in VS

Minnesota - Akkerbouwers in de centraal gelegen staten van de Verenigde Staten hebben in toenemende mate last van onkruid dat resistent is tegen herbiciden.

Dat meldt de nieuwssite Farm Journal op basis van een eigen enquête onder 1.100 boeren. Van hen gaf 43 procent aan dat op hun bedrijf resistente onkruiden zijn gevonden. 33 procent vermoedt de aanwezigheid van dergelijk onkruid maar weet het niet zeker. Slechts 24 procent zegt stellig dat er geen resistente onkruiden op hun bedrijf zijn.

Het gaat gaat vooral om onkruiden die niet meer reageren op glyfosaat, zoals amaranthus, ambrosia en conyza. De enquête is uitgevoerd onder akkerbouwers in de staten Colorado, Kansas, Nebraska,  Missouri, Iowa, Wyoming, Noord- en Zuid-Dakota en Minnesota.

Laatste reacties

 • agro1

  geeft niks, de oplossing is in de maak, ga maar gerust slapen, komt wel goed, alles onder controle. aldus de verkorte samenvatting van de reactie, die ongetwijfeld van de grote weldoener, ziener en gelukkig nog steeds grootverdiener M. zal komen. initialen worden dus niet alleen in rechtbankverslagen toegepast. ciolos boppe.

 • agratax2

  Dan moet er weer met de oude vertrouwde middelen worden gespoten. Alleen jammer de licentie voor dit gemanipuleerde zaad zal de boer moeten blijven betalen. Terug naar oude vertrouwde rassen, helaas onmogelijk zijn niet of nauwelijks aanwezig. Hier is de eigenaar van het zaad ingebreke gebleven, hij heeft deze rassen verwaarloosd. Dit krijg je als de chemiereus de zaadfirma's inlijft. De belofte 'Minder gewasbeschermingsmiddelen door GMO is dus niet bewaarheid' Het gebruik zal zo het lijkt aanzienlijk moeten toenemen om de resistente onkruiden als nog te bestrijden omdat ze doorgaans ook minder gevoelig zijn voor de bekende middelen.

 • schoenmakers1

  is eigenlijk net hetzelfde als in de nederlandse veehouderij, omdat er steeds minder middelen beschikbaar zijn komt er steeds meer resitentie voor, gebeurd altijd bij eenzijdig gebruik

 • Jan-Zonderland

  Agratax, allemaal waar wat je zegt maar elke boer heeft zelf de afwegeing kunnen maken: wel of niet GMO mais of soyabonen te verbouwen.
  Het gemak waarmee deze gewassen onkruidvrij kunnen (konden) worden gehouden heeft bij de meesten de doorslag gegeven om toch maar voor GMO te kiezen. Maar het is nog steeds hun eigen keus. Dat er op een gegeven moment resistentie optreedt is logisch, dat gebeurt met zoveel middelen, en zeker niet alleen bij onkruidbestrijdingsmiddelen. Dat er geen non GMO zaad beschikbaar is is niet waar. Voor mais heb je bijna gelijk maar voor soya is er genoeg beschikbaar, kun je zelfs je eigen bin run zaaizaad gebruiken. Als er meer vraag komt naar conventionele maiszaad dan komt dat ook wel weer beschikbaar. En ja, er zal weer deels teruggegrepen moeten worden op oudere middelen maar of het milieu er nu zoveel beter mee af is als men weer massaal Atrazin @ 3 l/ha is ook maar de vraag.

 • ed12345

  Ik weet niet of in cornbelt staten de convensionele rassen wel gebruikt worden je moet natuurlijk wel een aparte opslag en gescheiden handels kanalen .Wij in Canada hebben verschillende bedrijven die daar in gespecialiseerd zijn

 • Jan van het Zand

  Schoffelen, schoffelen en nog eens schoffelen met GPS-ondersteuning.

 • ed12345

  Parel dat wordt moeilijk de akkerbouwer in cornbelt moet een grote hoeveelheid gewasresten van de vorige teelt aan de oppervlakte laten(ter voorkoming van erosie) om aan bepaalde zeg maar susidie of gewasverzekering mee te kunnen doen,en dan wordt schoffellen wel erg moeilijk Daarbij wil je ook de onkruiden tussen de mais of soya planten zoveel mogelijk verwijderen

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.