Akkerbouw

Nieuws

'Koolzaad op lange termijn duurder'

Minneapolis– De koolzaadprijs staat volgend jaar nog onder druk. Maar op de lange termijn gaat de prijs omhoog. Dat geldt ook voor de prijzen van veel andere agrarische grondstoffen.

Marktanalist Thomas Mielke van Oil World zei op een conferentie in Minneapolis dat de voedselproductie moet verdubbelen. Dat komt door de bevolkingsgroei, de stijging van de welvaart en het toenemende gebruik van biobrandstoffen.

Er komt een steeds groter gebrek aan landbouwgrond en zoet water, zei hij. "Op de lange termijn gaan de prijzen van oliehoudende zaden daardoor omhoog. We moeten de hectareopbrengsten verhogen en logistieke problemen oplossen."

Maar voor 2014 verwacht Mielke nog een druk op de prijzen van oliezaden. Dat komt door goede oogsten in Canada, de VS en de EU.

Of registreer je om te kunnen reageren.