Akkerbouw

Nieuws 1304 x bekeken

KWS test betalen per pootaardappel

Nagele – Veredelingsbedrijf KWS Potato voert een proefproject uit met het afleveren en uitbetalen van pootaardappelen per knol. De proef startte in 2012 met zes telers van S-pootgoed.

Over twee tot drie jaar wil KWS al haar pootgoed in de S-klasse per knol afleveren, factureren en uitbetalen.

De belangrijkste aanleiding voor het project is de problemen die de pootgoedsector heeft met de bacterieziekte erwinia, zegt Gerard Bovée, manager Productie van KWS Potato. “Erwinia is nog steeds een erg groot probleem.”

Volgens Bovée helpt een korter groeiseizoen om besmettingen te beperken. “Door het S-pootgoed per knol af te leveren en uit te betalen, zijn telers niet langer gericht op het aantal kilo’s dat ze per hectare kunnen produceren. Dan hoeven ze het groeiseizoen niet meer zo lang mogelijk te maken.”

Het betalen per knol heeft nog als voordeel dat de afnemers precies de hoeveelheid pootgoed krijgen die ze nodig hebben voor hun areaal. Doordat pootgoed wordt afgerekend per kilo, komt het vaak voor dat de ene teler te weinig knollen heeft en de andere te veel. Telers gaan dan op zoek naar een koper van overtollig pootgoed of als ze tekort hebben kopen ze ergens wat bij, stelt Bovée. “Dit is zeer ongewenst, in het kader van bedrijfshygiëne en traceerbaarheid. “

Voorzitter Upt Hiddema van de LTO-werkgroep Pootaardappelen vindt het positief dat KWS Potato een test uitvoert naar het betalen van S-pootgoed per knol. “Zo’n aanpak kan erwiniabesmettingen terug dringen, omdat telers pootgoed dan eerder rooien. Maar het vergt aanpassingen in de praktijk. Het kost een paar jaar voordat je als teler hier goed op kunt inspelen.”

Ook directeur Jan van Hoogen van handelshuis Agrico vindt de proef van KWS positief. Maar er zijn praktische obstakels, stelt hij. “De telmachines in de bollenteelt hebben een te lage capaciteit voor pootaardappelen. Een telmachine met een grote capaciteit vergt een grote investering. De marges op pootgoed zijn te klein om dat rendabel te maken. Daarom is het nog niet ingevoerd.”

Of registreer je om te kunnen reageren.