Akkerbouw

Nieuws

Inzaai wintergewas gaat goed in EU

Brussel – De inzaai van wintergewassen verloopt voorspoedig in de EU. Bovendien komen de gewassen snel op en ontwikkelen zich goed. De regen heeft maar in een beperkt aantal regio's de inzaai vertraagd.

Dat meldt de Europese Commissie in het Mars-bulletin over de weersgesteldheid in de 28 lidstaten van de EU. Vooral in de tweede helft van oktober en de eerste helft van november was het goed weer in de EU. Dat geldt vooral voor het oosten van de EU.

De Commissie maakt een paar uitzonderingen. Er viel de laatste twee maanden veel regen langs de Noordzeekust in Nederland, België en Noordwest-Frankrijk. Ook in het westen van het Verenigd Koninkrijk, in het oosten van Frankrijk en in een strook over Midden-Europa liepen de akkerbouwers vertraging op bij het inzaaien. In Frankrijk betrof dat vooral wintertarwe en in Noord-Italië verliep de inzaai van durumtarwe moeizaam. Maar door het relatief warme weer in deze streken loopt de tarwe de achterstand in.

De inzaai van wintergerst is vrijwel afgerond in de EU, over het algemeen onder goede omstandigheden. Dat geldt ook voor de inzaai van rogge. Alleen in het oosten van Polen en in enkele regio's in Duitsland is rogge laat gezaaid. De late inzaai geeft meer kans op tegenvallende hectare-opbrengsten.

De inzaai van winterkoolzaad in augustus verliep ook goed, vooral in de belangrijkste productiegebieden in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland en Polen. Door het groeizame weer staat het koolzaad er nu goed bij, schrijft de Commissie. De kans op vorstschade is daardoor kleiner.

Of registreer je om te kunnen reageren.