Akkerbouw

Nieuws 3 reacties

Hogere opbrengsten nodig voor sojabonenteelt

Rilland – Agrifirm haalde in de proeven met de sojabonen dit jaar opbrengsten van 2.500 tot 3.000 kilo per hectare. Het eiwitgehalte zat gemiddeld op 36 procent. Om de teelt rendabel te maken voor akkerbouwers zijn hogere hectare-opbrengsten nodig.

Dat zei akkerbouwspecialist Erik Hoogerduijn van Agrifirm Plant vanmiddag op een bijeenkomst in Rilland van adviesgroep DLV over eiwitgewassen. Agrifirm doet een onderzoeksproject naar sojabonen. Dit jaar deden elf boeren mee.

Agrifirm levert de sojabonen aan het Oostenrijkse bedrijf Mona, dat er sojamelk van maakt. Hoogerduijn: "We krijgen 600 euro per ton sojabonen, inclusief de premie op het eiwitgehalte. Als je 3 ton per hectare haalt, zit je op een financiële opbrengst van 1.800 euro."

Dat is niet genoeg om de sojateelt rendabel te maken of te laten concurreren met de tarweteelt. Hoogerduijn: "In de rassenproeven haalde het onderzoeksinstituut PPO opbrengsten tegen de 4 ton. In Italië halen de akkerbouwers dat ook."

Agrifirm wil de sojaproeven in 2014 uitbreiden naar zo'n 200 hectare, zegt Hoogerduijn. "Dan willen we verder onderzoek doen naar het verhogen van de opbrengst en het eiwitgehalte. Ook willen we meer aandacht geven aan teelttechnische zaken als zaaidatum, volvelds zaaien of rijenteelt en de bemesting. Als je sojabonen iets overbemest met stikstof, krijg je een hoger eiwitgehalte. Agrifirm Feed start deze winter met de voerproeven om te beoordelen of de sojabonen geschikt zijn voor de veehouderij."

Soja is een tropisch gewas, zegt Hoogerduijn. "Het heeft 150 tot 180 groeidagen nodig. Nederland heeft 150 groeidagen. Er is nog veel kweekwerk nodig om de opbrengsten te verhogen."

Laatste reacties

 • Jan-Zonderland

  Wow, Euro 600 per ton dat komt neer op ruim CDN$ 23 per bushel.
  Kan ik ook voor dat Oostenrijkse bedrijf telen ?

 • agri2

  De soja moet gegarandeerd GMO vrij zijn Jan. Bij soja uit Noord-Amerika kunnen er altijd nog sporen gevonden worden van GMO soja in GMO vrije soja omdat combines en verwerkingsinstallaties niet tot de laatste korrel schoon te maken zijn.

 • agro1

  hoe treffend opgemerkt, voor deze symbolische prijzen is er niet te produceren. de wal zal het schip moeten keren, ciolos boppe.

Of registreer je om te kunnen reageren.