Akkerbouw

Nieuws 1800 x bekeken 1 reactie

Helft Belgische aardappelvoorraad nog vrij verkoopbaar

Kruishoutem – De Belgische aardappelvoorraad beliep op 1 november nog 2,59 miljoen ton, waarvan minder dan de helft vrij verkoopbaar. Dat blijkt uit rapportage van het Vlaams proefcentrum voor de aardappelteelt PCA, na peiling in samenwerking met de Waalse zusterorganisatie /Fiwap en de agrarische onderzoeksinstituten Inagro en Carah.

De Belgische voorraadpeiling laat zien dat er per 1 november van de oogst à 3,65 miljoen ton aardappelen al 1,1 miljoen ton was afgeleverd. In beide voorgaande seizoenen was dat iets meer, vanwege een grote productie (2011) dan wel grote vraag (2012). Van de resterende voorraad à 1,6 miljoen ton Bintje en bijna 1 miljoen ton overige rassen en tafelaardappelen is nog amper de helft vrij verkoopbaar. Het volume afgeleverde contractpartijen ligt in België op het laagste niveau in vier jaar.

Het aandeel van de totale Belgische oogst 2013 dat bestemd is voor bewaring bestaat uit bijna 2 miljoen ton Bintje en ruim 1,3 miljoen ton andere rassen, zoals Challenger. Van dit totaal is bijna de helft 'vrij' geteeld (van de Bintjes 55 procent, van de overige rassen 40 procent). Dat is voor Belgische begrippen weinig.

Eén reactie

  • koestal

    gunstig voor de patatverkopers

Of registreer je om te kunnen reageren.