Akkerbouw

Nieuws 2048 x bekeken 1 reactie

Heffingen Productschap Akkerbouw naar 0

Zoetermeer – Het Productschap Akkerbouw (PA) zet voor 2014 alle heffingen op nul. Hierdoor lijdt het PA volgend jaar een verlies van 1,1 miljoen euro.

Het PA-bestuur gaat ervan uit dat het schap per 1 januari 2015 ophoudt te bestaan. Het eigen vermogen van 5,5 miljoen euro wordt dan verdeeld over de nog op te richten branche- en producentenorganisaties of bestaande brancheorganisaties. Dat geldt ook voor de 4 miljoen euro die nog in de reservepot van het Landbouwschap zit, dat in 1996 werd opgeheven. Dat geld is alleen bestemd voor de telers.

Het overdragen van de verordeningen aan de overheid gaat traag. Hierdoor gaat op 1 januari 2014 alleen de erosieverordening over naar het ministerie van Economische Zaken (EZ). Per 1 juli volgen de verordeningen voor phytophthora, wratziekte, vergelingsziekte, aardappelmoeheid en het snijden van pootgoed. Op 1 januari 2015 gaan de verordeningen voor landbouwzaden, coëxistentie (afstand tussen traditionele en transgene gewassen), knolcyperus en valse meeldauw in uien naar EZ.

De verordeningen voor de keuring van landbouwspuiten en het spoelwater gaan naar het ministerie van Infrastructuur en Milieu. De verordeningen over de voedselkwaliteit gaan naar het ministerie van Volksgezondheid. Het is onduidelijk wanneer dat gebeurt.

Voorzitter van LTO-Akkerbouw Jaap Haanstra vindt 1 juli een ongelukkige datum. "Dan zit je voor sommige verordeningen midden in het groeiseizoen, zoals die voor phytophthora en vergelingsziekte. Dan ontstaat onduidelijkheid over controle op en handhaving van de regels. Ik zie daarom liever een overgang op 1 januari voor alle verordeningen."

Eén reactie

  • Tiny1946

    Op gedonderd met de geld verslindende product schappen die geen klap hebben gedaan voor de sector. Personeel ontslaan duren dicht En het terug betalen aan het bedrijfs leven

Of registreer je om te kunnen reageren.