Akkerbouw

Nieuws

Graanexport pakt goed uit voor Fransen

Parijs - Frankrijk heeft in de eerste acht maanden van dit jaar voor bijna 6 miljard euro graan kunnen exporteren, dat is 1,6 miljard ofwel 37 procent meer dan een jaar eerder.

De export van zachte tarwe bracht alleen al bijna een miljard meer in het laatje. Daarnaast bracht de uitvoer van gerst 353 miljoen en die van mais 310 miljoen meer op dan vorig seizoen. Frankrijk kon vooral profiteren van de hogere graanprijzen en de veel lager uitgevallen oogsten in het Zwarte Zee-gebied, analyseert de agrarische infodienst Agreste. De uitvoer van zachte tarwe nam in volume toe met 26 procent, vooral door een grotere afzet naar Noord-Afrika, het Midden-Oosten, Groot-Brittannië en Spanje.

Gezien de hogere prijzen lag de opbrengst van de tarwe-uitvoer in deze periode 45 procent hoger. Bij gerst ging de uitvoer in volume met 45 procent omhoog en in opbrengst met 55 procent, waarbij zowel andere EU-landen als Noord-Afrika meer afnamen.

''Door de slechte oogst kon Rusland niet voldoen aan de eisen van haar afnemers voor gerst", stelt Agreste daarbij. Wat mais betreft, nam de afzet naar Duitsland en ons land verder toe.

Frankrijk kon ook de export van groente verder opvoeren. Over de eerste acht maanden van dit jaar kwam die uitvoer uit op 1,4 miljard euro vergeleken bij ruim 1,1 miljard een jaar eerder. Bij fruit liep de opbrengst van de buitenlandse handel echter iets terug van 898 naar 846 miljoen euro. Door de gunstige ontwikkelingen in veel categorieën nam het overschot op de agrarische handelsbalans met 619 miljoen euro toe tot 7,6 miljard euro.

Of registreer je om te kunnen reageren.