Akkerbouw

Nieuws

Franse positie graanexport in gevaar

Algiers – De Franse minister van landbouw Stéphane le Foll probeert tijdens een bezoek aan Algerije de graanexport naar dat land en haar Noord-Afrikaanse buren te bevorderen.

Frankrijk is vorig jaar voor het eerst ingehaald door China als grootste buitenlandse graanleverancier aan Algerije en vreest dat haar concurrentiepositie verder wordt ondermijnd.

Le Foll neemt in Algiers deel aan een 5 + 5 conferentie, waar vijf Zuid-Europese landen praten met vijf 'overburen' in Noord-Afrika. De minister wil het daarbij vooral hebben over het garanderen van de voedselvoorziening. De behoefte aan graan in deze regio is volgens de Fransen erg groot. Marokko, Tunesië, Libië, Algerije en Egypte, dat overigens niet aan de conferentie deelneemt, zijn goed voor 2 procent van de wereldbevolking maar voor 15 tot 20 procent van de wereldwijde invoer van granen. Wordt het Midden-Oosten meegeteld, dan loopt dat percentage op naar 30 procent.

Frankrijk heeft vorig jaar wel fors meer graan naar deze regio uit kunnen voeren, maar dat kwam vooral doordat de andere grote leveranciers uit het Zwarte Zee gebied te weinig beschikbaar hadden. Franse deskundigen wijzen er op dat die landen hun exportpositie juist verder versterken door samen te werken op het gebied van onderzoek en vooral transport en logistiek. Voor de Fransen staat er veel op het spel, want in de eerste acht maanden van dit jaar bracht de uitvoer van granen bijna 6 miljard euro ofwel de helft van de totale exportwaarde van agrarische grondstoffen op.

Of registreer je om te kunnen reageren.