Akkerbouw

Nieuws 1095 x bekeken

Europese Commissie verhoogt uitvoerlimiet suiker

Brussel – de Europese Commissie verhoogt de bestaande uitvoerlimiet 'buiten quota' suiker met 700.000 ton tot de WTO limiet van 1.350.000 ton. Dat meldt het productschap akkerbouw naar aanleiding van de bijeenkomst van het Beheerscomité Suiker op 14 november.

Een aantal lidstaten vond het te vroeg in het seizoen om nu al de hoeveelheid aan te passen, aangezien de oogst nog volop gaande is. De Commissie stelt echter dat het geen verplichting is van de suikerproducenten om gebruik te maken van die exportmogelijkheid. Mocht in het verloop van seizoen 2013/14 blijken dat er onvoldoende suiker beschikbaar is op de interne markt, dan treden traditionele instrumenten in werking: invoer van ruwe suiker tegen een verlaagd invoerrecht en omzetting van buiten quotasuiker in quotasuiker. De Europese suikervoorraad was op 31 juli 2013 ruim 4,7 miljoen ton en dat is voldoende. In geval van een tegenvallende invoer of te geringe oogst zijn er voldoende marktinstrumenten om dreigend tekort tijdig aan te vullen.

Of registreer je om te kunnen reageren.