Akkerbouw

Nieuws 2 reacties

EZ maakt geen haast met extra stikstof in spruiten

Den Haag - Het ministerie van EZ maakt geen haast met het verzoek van spruitentelers groen licht te geven voor de compensatie van het stikstofverlies als gevolg van de overmatige neerslag vanaf het weekend van 13 en 14 oktober.

Staatssecretaris Dijksma gaf vandaag in antwoord op Kamervragen aan het onderwerp binnenkort te bespreken met de Europese Commissie in het overleg over het vijfde actieprogramma Nitraatrichtlijn. Met die stroperigheid wordt volledig voorbijgegaan aan de urgentie van een aanvullende stikstofgift.

Direct na het weekend van 12/13 oktober diende de akkerbouwvakgroep van LTO-Nederland bij EZ het verzoek in voor een tijdelijke verruiming van de toegestane stikstofgift in het kader van de Nitraatrichtlijn. Een toereikende stikstofvoorraad blijft in spruiten tot aan het eind van de teelt noodzakelijk om te voorkomen dat de vitaliteit van het gewas en de kwaliteit van de spruiten onderuit gaan.

Dijksma voegde toe dat in het vijfde actieplan nitraatrichtlijn, dat vanaf 1 januari aanstaande van kracht wordt, een calamiteitenregeling opgenomen die bij extreme weersomstandigheden de dosering van extra stikstof mogelijk maakt. “Mooi dat die regeling er komt, maar de spruiten staan nu op het land en hebben nu stikstof nodig”, aldus Joke de Geus, voorzitter van de sectie akkerbouw en vollegrondsgroente in Zuid-Holland van LTO-Noord. “Als je over twee maanden formeel gaat toestaan dat onder omstandigheden als nu extra stikstof mag worden gegeven in gewassen die anders kopje onder gaan, is het logisch dat die toestemming er nu ook komt. En wel zo snel mogelijk.”

Laatste reacties

  • schoenmakers1

    Dijksma lust geen spruitjes

  • koestal

    Dijksma heeft zelf spruitjes !

Of registreer je om te kunnen reageren.