Akkerbouw

Nieuws 2314 x bekeken 8 reacties

EU-import van rijst 11 procent gegroeid

Zoetermeer - De Europese rijstinvoer is in het seizoen 2012/'13 gestegen tot 1,233 miljoen ton, bijna 11 procent meer dan voorgaand seizoen. Dat meldt het productschap akkerbouw.

India is de grootste exporteur van rijst naar de Europese Unie (26,6%) gevolg door Cambodja (15,8%), Thailand (15,6%) en Egypte (10,0%). De grootste Europese rijstimporteur is het Verenigd Koninkrijk (26,4%) gevolgd door België (18,1%), Frankrijk (16,4%) en Nederland (9,4%). Opmerkelijk is de forse toename van de invoer vanuit de ACP landen (Afrika, Caribisch gebied, Stille Oceaan) de laatste jaren. In het seizoen 2005/6 bedroeg deze invoer slechts 9.542 ton, maar dat is gestegen tot 215.936 ton in het seizoen 2012/13. De wereldrijstproductie wordt voor het lopende seizoen geraamd op 474 miljoen ton bij een wereldconsumptie van 472 miljoen ton waardoor de theoretische wereldvoorraad zal stijgen, naar een totaal van 109 miljoen ton.

Laatste reacties

 • agratax2

  Maar goed dat de Milieu freacks geen idee hebben over hoeveel water we praten, dat nodig is om deze hoevelheden rijst te laten groeien. Als we dan bedenken dat deze rijst uit voornamelijk droge hete landen komt, zal het duidelijk zijn dat het voor het milieu beter is om Bintjes of Andijkermuizen te eten. Rijst is nl. een water verslindend gewas per ton product.

 • agro1

  wat is er mis met tarwe, graan is energetisch hoogwaardiger dan knolgewassen. beide eten lijkt me gezond. trouwens, aardappels lusten ook wel een slokje in de woestijnlanden, waar veel potertjes naartoe gaan.

 • Jan-Zonderland

  Agratax, dat kun je nu zo wel roepen maar kun je het ook onderbouwen met cijfers ? Ik ben ooit eens op plaatsen geweest waar gewassen geteels werden puur op irrigatiewater en dan liegt het waterverbruik er ook niet om. Bijv peen in Californie vraagt 750 mm irrigatiewater voor een goed gewas.
  En dan maakt het ook nog verschil wat de bron van het water is. Als het rivierwater is wat anders toch naar zee stroomt, dan is het geen probleem om het te gebruiken. Is het opgepompt grondwater dan ligt het wel iets anders.

 • agratax2

  agro1. Aardappelen lusten wel water, maar tot nu toe is wetenschappelijk aangetoont dat aardappelen het meest efficiente met water omgaan. Water behoefte voor 1 kg rijst 2000 - 5000 ltr, 1kg suiker 3000 ltr, aardappelen 1 kg 500 ltr., melk 1 ltr melk 2000 - 4000 lt water. Dit is dan ook de reden dat in bv. China meer dan 1 miljoen ha wordt verbouwd.

 • agratax2

  Jan-Zonderland. ik kan je het boek 'When the rivers run dry' , Fred Pearce aanraden, dan krijg je inzicht in water gebruik en waer verspilling via irrigatie en stuwmeren en kanaliseren van rivieren. De wereld heeft nauwelijks nog 'wetlands' en deze hadden een grotere opbrengst dan de door irrigatie ontstane landbouw oppervlaktes. Zul je tot de conclusie gaan twijfelen aan het optimisme van de politiek dat de >9 miljard eenvoudig te voeden zijn met behoud van voldoende wilde natuur.

 • Jan-Zonderland

  Agratax, ik ken dat boek niet maar zal er toch eens naar zoeken. Zou best interessant kunnen wezen. Het is een feit dat zoet water op sommige plekken in de wereld schaarser wordt, dat zal ik niet ontkennen.
  Maar je cijfers over waterefficientie van bepaalde gewassen gaan m.i. niet helemaal op. Aardappels 500 l/kg bij 20 % droge stof = 2500 l / kg ds.
  Rijst 2000 tot 5000 l/kg @ 90 % ds = 2200 tot 5500 l/kg ds
  Dat een gewas bieten 3000 l water nodig heeft om 1 kg suiker te produceren gaat er bij mij niet in. Dat zou betekenen dat bij 10 ton suiker per ha dat gewas 30.000 M3 water nodig zou hebben wat neerkomt op 3000 mm. = 3 meter water!!!!!???????????????

 • agro1

  ja, er zijn leugens, grote leugens en statistieken. al dat gegoochel met cijfers, het lijkt verdorie wel het spelletje 'getal 24'. in vs en aus zijn er grote problemen door bovenstroomse wateronttrekkingen(Colrado river). er komt beslist oorlog om water, want dat is veeeeel kostbaarder dan olie. maar broodgraan is het aller kostbaarste goed ter wereld, zoals de vrouwe van Starum ondervond. en ja, misbruik wordt gestraft. mooi he?? ciolos boppe.

 • alco1

  Die liters zijn voor mij ook astronomisch. Mijn piepers in de kas worden groot van een paar gietertjes .

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.