Akkerbouw

Nieuws

Deens KMC boekt lager resultaat

Brande - Het Deense aardappelzetmeelbedrijf KMC boekte in 2012/2013 een resultaat van 12 miljoen euro. Dat was 19 miljoen euro in het boekjaar daarvoor. De omzet daalde licht, met 1 miljoen naar 126 miljoen euro.

Boekjaar 2012/2013 was het eerste dat de zetmeelsector geen subsidie uit Brussel krijgt. Bestuursvoorzitter Peter C. Petersen vindt dat het boekjaar positief is verlopen. Er was een grote vraag op de wereldmarkt naar aardappelzetmeel. Dat kwam door de slechte maisoogst in de Verenigde Staten. KMC kon daar volgens Petersen een recordproductie tegenover zetten.

De beëindiging van de subsidiëring van de aardappelzetmeelsector betekende voor KMC een inkomstenderving van 12 miljoen euro. Daarom bedacht het concern een nieuwe strategie. De focus ligt op het creëren van toegevoegde waarde door het ontwikkelen van ingrediënten voor de voedingsindustrie. Daarnaast wil KMC sterk blijven op de bulkmarkt.

KMC investeerde afgelopen boekjaar ruim 13 miljoen euro in onder meer een nieuwe sproeitoren waarmee de productiecapaciteit voor veredelde zetmeelproducten werd opgeschroefd. Daarnaast zijn kantoren geopend in Bangkok en Dubai.

Zetmeelconcern Avebe realiseerde in 2012/2013 een recordprestatieprijs van € 77,36 per ton aardappelen op een bruto-omzet van 591,1 miljoen euro. Het netto-resultaat was 11,4 miljoen euro. Het boekjaar ervoor was dat 32,1 miljoen euro. Het verschil wordt veroorzaakt doordat Avebe ongeveer 20 miljoen euro meer aardappelgeld aan de telers betaalde dan in 2011/2012. Avebe ontving tot afgelopen boekjaar 14 miljoen euro premie uit Brussel.

Of registreer je om te kunnen reageren.