Akkerbouw

Nieuws 1181 x bekeken 8 reacties

Brussel: genetisch gewijzigde mais toelaten

Brussel - Brussel wil de teelt van een genetisch gewijzigde maissoort toestaan in de Europese Unie. De Europese Commissie legde haar voorstel woensdag voor aan de EU-lidstaten.

Het dagelijks bestuur van de EU wijst op zes positieve adviezen van de Europese autoriteit voor voedselveiligheid EFSA. De genetisch gewijzigde mais 1507 biedt weerstand tegen schadelijke larven van bepaalde motten, zoals de Europese maiswortelboorder.

Producent Pioneer (DuPont) diende in 2001 een aanvraag in voor een teeltvergunning. Het Europees Hof van Justitie tikte de Europese Commissie onlangs op de vinger omdat er nog steeds geen besluit was genomen. Mais 1507 mag in de EU al worden gebruikt in levensmiddelen en diervoeders. De internationale milieuorganisatie Greenpeace maakt zich grote zorgen over de mogelijke teeltvergunning. Zij stelt dat de mais schadelijk kan zijn voor sommige belangrijke insecten zoals vlinders en motten en dat het besluit zal leiden tot een sterke toename van het gebruik van herbiciden.

Volgens Greenpeace wordt er op dit moment maar één genetisch gewijzigd gewas geteeld in de EU, de mais MON810 van Monsanto.

 

Kijk hier voor meer informatie.

Laatste reacties

 • agratax2

  Europa keurt onderzoek op haar bevolking naar de gevolgen van RR mais op de gezondeheid hiermee goed. Dit is dus onderzoek op mensn dat bij dieren in principe verboden is en dan ook door Monsanto zeker niet wordt uitgevoerd. Stel uit het onderzoek komt naar voren dat alle realistische onderzoekers gelijk krijgen 'Het is gevaarlijk', dan moeten de heren met het water voor de dokter en de toelatingen vrijwilliger terugtrekken en wachten op schade claims die van omvang groter zullen zijn dan de financiele crisis. Dus in Amerika is reeds een wet die Monsanto niet verantwoordelijk houdt voor schade en daarmee kunnen ze doen wat ze willen en nu is Europa het laatste slachtoffer op deze aarde. Brussel moet en wil zich belangrijk voordoen, dus de landen moeten toelating organiseren. Wat heeft deze actie de dames en heren opgeleverd???

 • Hoedjes

  Het is duidelijk Monsanto rules. Hoe lang laten we dit nog bestaan?

 • broesder

  Eens met agratax, we hebben dit helemaal niet nodig en komen zo in de tang van monsanto

 • ed12345

  Agratax als ik het goed gelezen heb wordt hier Bt mais bedoeld en geen RR

 • MtsvN

  Eens met Agratax?? ik vind zijn verhaal een beetje onduidelijk, volgens mij weet ie niet waar de klepel hangt?? Zoals al eerder vermeld, bedoelen ze hier bt-mais van PIONEER. Wat heeft dit elegante stukje biotech te maken met het doen en laten van Monsanto??? Dat hele verhaal lijkt me ontsproten aan angst, angst voor het vreemde. Angst is geen goede raadgever......

 • ed12345

  MtsvN je hebt helemaal gelijk Pioneer is van Du Pont en wordt hier Bt mais bedoelt. Wat mij als zaadteler verontrust is de overname van elk goed zaad bedrijf door de chemie reuzen Ik heb in de begin 80er jaren 'n keer de grote baas van Pioneer ontmoet (bij'n vriend die pioneer dealeris)
  daar een leuk half uurtje mee zitten praten die man had het vuur van bijna alle veredelaars en ik ken er door de loop der jaren verschillende
  Pioneer was toen bezig een maisras te ontwikkelen voor de USA corn
  belt eigenlijk Iowa om varkens te voeren die beter op de markt eisen kan voldoen ,zeker dat moet wel geld opleveren .Toch denk ik dat nu Du Pont zou zeggen dat levert niet genoeg $$$$$$$$$$$ op gaat niet door die markt is te klein

 • A.B.Vink

  kan iemand mij uitleggen waar die k(r)onkelaars van greenpeace het extra herbicidengebruik vandaan denken te halen???

 • Mozes

  Laten ze de Greenpeace activisten maar een paar jaar opsluiten in Seberie, kunnen ze mooi overdenken waar dat extra herbicidegebruik vandaan zou moeten komen.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.