Akkerbouw

Nieuws 19 reacties

BLGG: tekort nutriënten in bodem neemt toe

Wageningen – Het tekort aan nutriënten in de bodem neemt zichtbaar toe. Dat stelt BLGG AgroXpertus op basis van analyseresultaten van de laatste tien jaar. Dat kan invloed hebben op de productie en kwaliteit van het gewas.

Striktere mestwetgeving heeft niet alleen effect op stikstof en fosfaat, maar ook op de hoeveelheid sporenelementen in de bodem. Met het oog op het milieu en de oppervlaktewaterkwaliteit wordt sinds de invoering van het Mineralen Aangiftesysteem veel minder (dierlijke) mest aangevoerd op bouw- en grasland. Hierdoor is voor velen het bijbemesten van sporenelementen noodzakelijk om problemen in kwaliteit of productie te voorkomen.

De afname van nutriënten is volgens Arjan Reijneveld, productmanager bij BLGG, goed te verklaren. “Minder aanvoer van dierlijke mest betekent ook minder aanvoer van sporenelementen.”

Met kunstmest wordt minder stikstof aangevoerd, noemt Reijneveld als tweede belangrijke reden. “Gewassen nemen een groot deel van de stikstof op in de vorm van nitraat. Dat zijn negatief geladen ionen. Veel sporenelementen, zoals mangaan, zink, koper, kobalt, ijzer, silicium en gedeeltelijk seleen, zijn juist positief geladen. Voor het opnemen van nutriënten door gewassen moeten de hoeveelheid positief en negatief geladen ionen gelijk zijn. Minder opname van nitraat betekent automatisch ook minder opname van sporenelementen.”

Vooral zink, ijzer en koper worden minder gevonden. Dit kan direct invloed hebben op de productie en kwaliteit van het gewas. “Een tekort of de afwezigheid van een element kost al snel efficiëntie”, benadrukt Reijneveld.

Een (blad-)bemesting kan uitkomst bieden, maar daarvoor is het al te laat als gebreksverschijnselen zichtbaar worden. “Hoeveel er moet worden bemest, is van tevoren vrij zeker vast te stellen door bodemanalyse. Te veel sporenelementen is ook niet goed. Het tussengebied tussen te veel en te weinig bijbemesten is vaak maar klein.”

Laatste reacties

 • alco1

  Kunnen hier geen kamervragen over gesteld worden, als een pleidooi voor een hogere bemestings norm. Worden er ook nog eens zinnige vragen gesteld.

 • Brunen8255

  Achterlijk mestbeleid zeg maar gerust!

 • gjh

  mozes dit is het resultaat van dit achterlijke mest beleid

 • minasblunders1

  We hebben in dit land nu eenmaal te maken met 'hoogstaande wetenschappers'.

 • gjh

  en dankzij die wetenschappers halen we elk jaar minder opbrengst naar huis

 • reiziger

  nouw wachten we nog op reactie van onze zlto man peter brouwer om het fraudeuse mestbeleid van de overheid op de korrel te stellen.
  norm gehaald norm omlaag totdat je hem niet meer haald. Het werkt het zelfde als je elke keer de maxium snelheid verlaagd als er geen snelheids overtredingen meer zijn.

 • veldzicht

  Dank zij dat dat gemekker van al die natuur, milieu en dier activisten
  en niet te vergeten linkse partijen die maar eindeloos lopen te
  mauwen over mestoverschotten en vervuiling, terwijl ze geen flauw benul hebben waar ze het over hebben en de gemiddelde stadsmens die
  weet ook niet beter die slikt alles voor zoete koek.

 • minasblunders1

  Het is natuurlijk nog veel erger dat de (Z)LTO mee loopt te mekkeren over mestoverschotten.

 • gjh

  dat lto loopt inderdaad te zeiken maar nog erger is dat ze niets doen
  wat een in en in trieste organisatie is het. DAT ER NOG MENSEN VAN DEZE BENDE EN ZAKKENVULLERS LID WIL ZIJN

 • schoenmakers1

  er zouden eigenlijk aparte regels moeten komen voor lto leden en niet leden, lto vindt toch alles goed

 • gjh

  schoenmakers1 wijze taal ben het helemaal eens met je

 • agratax2

  Is hier het mestbeleid de enige schuldige? Heeft het toegenomen gebruik van Glyfosaat hier invloed op, doordat het spore elementen (metalen) vastlegt, die daardoor niet meer opneembaar zijn en misschien ook wel niet meer aantoonbaar zijn in het laboratorium? Een ding is voor mij duidelijk als er een tekort aan microelementen in het veevoer is, zal er ook een tekort aan elementen in de mest zijn. Wat niet in de koe of in het varken gaat, komt er ook niet uit!!!!

 • alco1

  Agratax. #12 schrijf je met vraagtekens en met een 'misschien'. Het gaat erom of dit zo is of niet! Want als het wel zo is moeten er drastische maatregelen getroffen worden.

 • info48

  Zoals ik het begrijp wordt er (door regelgeving) ROOFBOUW gepleegd op moeder aarde, dit is in de beleving van het grote publiek toch niet positief? waarom ziet LTO ( uw vertegenwoordiger) dat niet en gebruikt dat om de publieke opinie verantwoord voor te lichten????

 • alco1

  LTO is een allemans vriendje info48

 • minasblunders1

  Nee Agratax, het mestbeleid is de oorzaak van alle tekorten die ontstaan. Althans, bij extensieve veebedrijven en akkerbouw. Intensieve bedrijven kennen dat probleem niet, zij kunnen nl. veel meer mest op eigen land uitrijden. En de oorzaak van het mestbeleid zijn een stelletje onbenullen, die geen enkele kennis van zaken hebben.

 • agro1

  lagere opbrengsten, mooi, mooi, mooi man, is er misschien nog iets te verdienen, leve de vergroening, ciolos boppe!!!!

 • alco1

  Met agro 1 hebben we er weer één die niet verder denkt dan de grens!

 • agro1

  ja, inderdaad, ciolos gaat enkel over nl, dank voor de aanvulling.

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.