Akkerbouw

Nieuws 3 reacties

Avebe verhoogt boete bij niet leveren aardappelen

Stegeren – Avebe stimuleert zetmeelaardappeltelers in de volgende campagne om aan hun leverplicht te voldoen. Avebe wil de premie voor het volleveren van de aandelen verhogen. Daarnaast wil het het concern de boete voor het niet leveren van aardappelen verhogen.

Dat zei directeur Bert Jansen op de ledenvergadering in Heteren. Omdat de fritesaardappeloogst karig uitviel, trok de vlokkenindustrie aan zetmeelaardappelen door de telers een relatief hoge prijs te betalen. Diverse telers zijn daardoor verleid hun Avebe-aardappelen aan de vlokkenindustrie te verkopen. Dat is contractbreuk, aldus Jansen.

De leverplicht is 4 ton zetmeel per aandeel. Telers die dit seizoen minder leveren dan 4 ton per aandeel, krijgen een boete van 125 euro per ton zetmeel. Hoe hoog de boete en volleverpremie volgend seizoen worden, is nog niet bekend. Als de teler kan aantonen dat hij buiten zijn schuld niet aan zijn leverplicht kan voldoen, hoeft hij geen boete te betalen.

"Het merendeel van onze leden komt zijn afspraken gewoon na, maar een enkeling dus niet. Dat gaat ten koste van het  coöperatief resultaat en  in dat kader overwegen we ons boete systeem aan te passen", wil de verwerker nog kwijt.

Laatste reacties

 • geert150

  goed bezig ,had al veel eerder moeten gebeuren !!!!!










  goed bezig ,boete moet zo hoog zijn dat je niet in de verleiding komt





















































 • Meralco

  Juist je doet mee of je doet niet mee.

 • gerstiroma

  Geert; (Sc A) lever je zelf nog aardappels, ik ook niet meer , Gerrit

Of registreer je om te kunnen reageren.