Akkerbouw

Nieuws 3175 x bekeken 7 reacties

Agrifirm breidt sojateelt fors uit

Apeldoorn – Agrifirm wil volgend jaar de teeltproeven met sojabonen uitbreiden naar 200 tot 300 hectare. Dat is tien keer meer dan dit jaar is geteeld. Telers die willen meedoen aan de test kunnen zich melden bij de coöperatie.

Dit jaar zijn teeltproeven uitgevoerd bij telers en bij het onderzoeksinstituut PPO op de proefbedrijven in Lelystad en Vredepeel. Gemiddeld is 2,5 tot 3 ton sojabonen per hectare geoogst.

Volgens Agrifirm tonen de praktijkproeven aan dat verbetering van de opbrengst mogelijk is. Dat kan door nieuwe rassen te gebruiken en de teelt te optimaliseren. Agrifirm doet de onderzoeken omdat de coöperatie de grondstoffen voor veevoer duurzamer wil maken. Daarvoor importeert Agrifirm verantwoord geteelde soja uit Zuid-Amerika. Bovendien ziet Agrifirm mogelijkheden om sojabonen te telen in Noordwest-Europa.

Laatste reacties

 • ed12345

  3 ton per ha is goed ,alleen ik weet niet of dat voor de nederlandse boer rendabel is in vergelijking met b.v 10 ton tarwe of 90 ton + suikerbieten .Wat waren de vochtigheid van de soya af combine?Het was deze zomer 'n zomer met eigenlijk veel zon en dat heeft soya nodig

 • Jan-Zonderland

  Ed, 3 ton is 44 bu/ac volgens mijn berekening en dat is ongeveer gelijk aan het gemiddelde in Ontario.
  Zal echter niet meevallen om dan te concureren met 10 ton tarwe @ euro 200 per ton.
  Wel zou ik me voor kunnen stellen dat soyateelt daar wat goedkoper kan dan tarweteelt omdat daar in tarwe nogal wat gespoten wordt en ook veel N gegeven wordt.
  De vergelijking met suikerbieten gaat niet op omdat je ook in Nederland niet ongelimiteerd bieten kunt telen.

 • ed12345

  Jan ik zie dat je helmaal verontarioed bent eerst wegen in kilo's en dat terug rekenen in standaard bushel gewichten
  Wat de suikerbieten betreft ook aardappelen kun je niet continu telen maar de gemiddelde akkerbouwer neemt het wel als een vergelijking

 • Dolf100

  Sojabonen zijn voor ons bedrijf in manitoba het mooiste gewas dat denkbaar is. Geen kunstmest, 2 keer spuiten met roundup en oogsten maar. Ons bouwplan, en velen met met mij in de buurt, draait in steeds grotere mate om de bonen. De goede prijs van de afgelopen jaren helpt natuurlijk, maar het gemak is ongekend. Buurman zij een paar jaar geleden 'every idiot can grow beans'.

 • ed12345

  Dolf ik teel nu zo'n 30 jaar soya bonen ook voor zaaizaad .Geen kunstmest klopt de kunstmestgift in het jaar van teelt geeft bij normale PenK grond waarden geen enkel voordeel
  maar een normale opbrengst van 2,5 tot 3 ton ha halen wel ong 20 P en 80K uit de grond Ik geef granen de extra Pen K of indien beschikbaar kippen of rundermest er op Je hebt gelijk RR soya is vrij gemakkelijk maar het verhaal wordt behoorlijk anders met NON GMO soya dan is een geode onkruit beheersing niet eenvoudig En om zo min mogelijk veldverliezen te hebben bij het dorsen is het toch belangrijk een netjes vlak zaaibed te hebben We hebben nu sinds een jaar of 8 een airreel op de combine dat is ook een enorme verbetering

 • ed12345

  Dolf ik vrees dat de soya prijs voor 2014 een behoorlijke duik gaat maken ,door de lage maisprijzen denk ik dat in cornbelt en zuid America massaal op soya gegokt wordt

 • agro1

  de huidige productie tegen deze symbolische prijzen is onhoudbaar. ook het RR verhaal is natuurlijk een boomerang, kan niet anders, maar loopt nog wel even door, verandert wel, 't is een kwestie van geduld, rustig wachten op de dag...ciolos boppe

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.