Akkerbouw

Nieuws 1174 x bekeken

Abares: prijzen graan en sojabonen dalen

Canberra – De prijs van harde tarwe ligt dit seizoen gemiddeld 10 procent onder het niveau van vorig seizoen. De gemiddelde prijs van zachte tarwe zakt nog meer. Mais wordt zelfs 25 procent goedkoper.

Het Australische overheidsbureau Abares schrijft de prijsdalingen toe aan de grote productie van tarwe en mais die dit seizoen wordt verwacht in de wereld. Abares verwacht bij zachte tarwe een grotere prijsdaling dan bij harde tarwe. "De productiestijging is bij zachte tarwe veel groter dan bij harde tarwe", schrijft Abares in de laatste Australian Grains Outlook. De prijsdaling bij mais wordt vrijwel geheel veroorzaakt door de recordoogst in de VS.

De wereld oogst dit jaar ook veel meer gerst en sojabonen. Daardoor ligt de gemiddelde voergerstprijs 21 procent lager dan vorig seizoen. Sojabonen worden 15 procent goedkoper. Bij de prijsindicatie van tarwe, mais en sojabonen gaat Abares uit van Amerikaanse leveringen franco geleverd in een haven in de VS. Bij gerst kijkt Abares naar levering in de Franse haven Rouen.

Niet alleen de EU, de VS, Rusland en Oekraïne oogsten meer graan, maar ook Australië. Abares verwacht dat Australië straks 24,5 miljoen ton tarwe oogst. Dat is 11 procent meer dan vorig seizoen. De gerstproductie stijgt 13 procent naar 7,7 miljoen ton. Vooral in de deelstaat South Australia staan de gewassen er goed bij. Abares verwacht in die deelstaat een 34 procent grotere oogst dan vorig seizoen. In West-Australië wordt een gemiddelde oogst verwacht. Maar die is groter dan vorig jaar, omdat het graan toen veel last had van droogte.

Of registreer je om te kunnen reageren.