Akkerbouw

Nieuws 1543 x bekeken

50 miljoen euro rente op suikerheffing

Brussel – De Europese Commissie verwacht 50 miljoen euro aan misgelopen rente te moeten betalen aan bietentelers en suikerproducenten. Dit komt bovenop de 295 miljoen euro die de Commissie nog moet betalen.

De terugbetaling is een gevolg van een uitspraak van het Europese Hof van Justitie op 27 september 2012. Het hof concludeerde dat Brussel de suikerheffing te hoog heeft berekend in de periode 2001/2002 tot en met 2005/2006. De suikerproducenten betaalden de heffing aan Brussel. Met dat geld werd de exportsteun gefinancierd. Na 2005/2006 verviel de heffing, omdat het suikerbeleid werd hervormd.

De heffing is geheel of gedeeltelijk doorberekend in de bietenprijs. Daarom moeten de bietentelers een deel van de compensatie krijgen. De terugbetaling moet worden vermeerderd met de misgelopen rente.

Eerder dit jaar meldde de Commissie dat het 295 miljoen euro uittrekt voor de compensatie. In 2009 had de Commissie al 10 miljoen euro daarvan terug betaald aan de suikerproducenten. De Commissie heeft nu berekend dat daar nog eens 50 miljoen euro aan misgelopen rente bijkomt. Bietentelers krijgen minimaal honderden euro's terug.

Het is vraag of de Commissie de misgelopen rente juist heeft berekend. Die wordt namelijk per lidstaat bepaald. Begin deze eeuw was de rente veel hoger. Die varieerde binnen de EU van 4 tot 11 procent.

De Commissie wil dat deze zaak uiterlijk 30 september 2014 is afgehandeld. De teruggave van de suikerheffing staat op de agenda van de Europese Raad voor de mededinging. Die wordt op 2 december gehouden.

Of registreer je om te kunnen reageren.