Akkerbouw

Nieuws 502 x bekeken

Zwartevlekkentest voor bewaarpeen praktijkrijp

Lelystad-Agrifirm Plant ontwikkelde samen met NSure een test waarmee het optreden van zwarte vlekken in peen in de bewaring voorspeld kan worden.

Zwarte vlekken wordt veroorzaakt door infectie met één of meer schimmels. Bij de oogst is deze infectie nog niet zichtbaar. De test meet de activiteit van de genen die bij deze infectie actief worden in de peen. Zo  is er al  vroeg inzicht in het risico dat een partij loopt. Met de uitslag kan de eigenaar van de partij peen zijn afzetplanning bijsturen.

De bedoeling is dat telers zelf een monster nemen en daar sap uit halen. Dit sap wordt vervolgens in een laboratorium onderzocht. Het eerste jaar hoeven telers alleen nog maar een monster te nemen en bij Agrifirm Plant in te leveren. Daar wordt het monster verder verwerkt.

De test is ontwikkeld met het ras Nerac en is hiervoor praktijkrijp.  Bij andere rassen spelen wellicht andere genen een rol, er wordt aan gewerkt om ook voor andere rassen een betrouwbare test te ontwikkelen. Tijdens de peenmanifestatie van Ui&Peen volgende week in Lelystad wordt de test officieel gelanceerd. Dan worden ook de kosten voor de test bekend gemaakt.

Of registreer je om te kunnen reageren.