Akkerbouw

Nieuws 1506 x bekeken 2 reacties

Zon en kou leiden tot hoger suikergehalte bieten

Dinteloord – Het suikergehalte van suikerbieten stijgt door het droge, zonnige weer in combinatie met de koele nachten. Dat meldt Suiker Unie.

Het gemiddelde van de afgelopen week was 16,1 procent suiker. De meest recente daggemiddelden liggen daar alweer boven. De groeiomstandigheden hebben ook een positief effect op de verwachte gemiddelde suikeropbrengst, die volgende week wordt opgemaakt.

De rooiomstandigheden worden steeds beter, ziet Suiker Unie. Het gemiddelde tarrapercentage ligt momenteel onder 10 procent. Ook van de zware kleigrond worden schonere bieten geleverd.

“Er is bij telers en loonwerkers veel aandacht voor goed kopwerk”, valt de verwerker verder op. “Gemiddeld zien we weinig te diep gekopte bieten of bieten met te veel groen.”

De campagnestart in Vierverlaten is goed verlopen, in Dinteloord is dit iets moeizamer gegaan. Een aantal storingen in de verwerking hebben hun invloed op het afhaalschema van de bieten.

Het campagnegemiddelde is na twee weken 16 procent suiker, een tarrapercentage van 10,1 en een winbaarheid van 90,7 punten. Het hoogste suikergehalte is gemeten in bieten uit de Noordoostpolder (16,9 procent gemiddeld).

Laatste reacties

  • johan58

    Wat een kracht er in de natuur zit blijkt maar weer! Je kan zeggen 'dat kan me geen biet schelen' of 'zo zoet heb ik het nog nooit gegeten'. Maar we wonen en werken in een land land van 'melk en honing'!

  • welderman

    niet te vroeg juichen ? denk aan L van Gaal

Of registreer je om te kunnen reageren.