Akkerbouw

Nieuws 3 reacties

'Voedselprijs stijgt niet door speculatie'

Bremen – Er is geen wetenschappelijk bewijs dat speculatie de voedselprijzen opjaagt. Voedsel is de laatste jaren duurder geworden doordat de vraag toeneemt.

Professor Ingo Spies van de Duitse Martin Luther Universität noemde op een bijeenkomst van de Bremer Landesbank daarvoor een aantal oorzaken. De vraag naar voedingsgrondstoffen stijgt doordat eetgewoontes veranderen. Mensen eten meer vlees en bewerkte producten. Er is meer vraag naar diervoer. En er wordt steeds meer voedsel gebruikt voor de productie van biobrandstoffen. Volgens Spies hebben overheden de voedselprijzen verder opgejaagd door de export uit hun land moeilijker te maken.

Laatste reacties

  • aarthamstra1

    Blijft over de vraag hoe de speculanten dan hun geld verdienen.

  • info140

    Ten koste van andere speculanten....

  • trekker123

    Het is met speculanten net als met casinogangers. Er wordt gewonnen en verloren. Zou het zo simpel zijn dan waren we allemaal speculant. Met relatief weinig geld kun je al een beetje meedoen op de termijnmarkt. Maar voor de prijs maakt het uiteindelijk inderdaad niks uit. Wordt toch gewoon door vraag en aanbod bepaald en die kun je als speculant zowiezo maar tijdelijk een beetje beïnvloeden.

Of registreer je om te kunnen reageren.