Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

'Veiligheid transgeen gewas niet bewezen'

Brussel – Wetenschappers zijn het niet eens over de veiligheid van transgene gewassen. De claim dat een genetisch gemodificeerd gewas veilig is, is misleidend.

Een groep van ruim 90 Europese wetenschappers en onderzoekers heeft een verklaring gepubliceerd waarin ze stellen dat er geen overeenstemming is over de veiligheid van genetisch veranderde gewassen. De groep maakt deel uit van de European Network of Scientists for Social and Environmental Responsibility (ENSSER), meldt persbureau Agra Europe. De groep publiceert de verklaring nadat diverse veredelingsbedrijven die transgene gewassen produceren, benadrukken dat de gewassen veilig zijn bevonden door wetenschappers. ENSSER-voorzitter Angelina Hilbeck stelt echter dat er een grote diversiteit aan meningen bestaat onder wetenschappers en onderzoekers. "De resultaten van sommige wetenschappelijke onderzoeken spreken elkaar zelfs tegen. Ondanks de grote verscheidenheid aan meningen, beweren sommige bedrijven en organisaties dat genetisch gemodificeerde gewassen en voedingsmiddelen veilig zijn. In werkelijkheid zijn er nog veel onbeantwoorde vragen en in sommige gevallen is er zelfs reden voor ongerustheid."

Voorstanders van genetische modificatie stellen dat er in de VS geen bewijzen zijn dat transgene voedingsmiddelen de gezondheid schaadt. Hilbeck zegt dat daar nog nooit onderzoek naar is gedaan onder mensen. Dat is onmogelijk omdat het etiket van voedingsmiddelen in de VS niet hoeft te vermelden dat er transgene bestanddelen in zitten. Het is dus niet na te gaan in hoeverre mensen die hebben gegeten.

De ENSSER stelt dat niet alleen het effect op de gezondheid onduidelijk is. De wetenschappers zijn ook niet eenduidig over de invloed van transgene gewassen op het milieu.

De veredelingsbedrijven Monsanto en BASF hebben de ontwikkeling van transgene gewassen stil gelegd in de EU en toelatingen ingetrokken. De bedrijven vinden dat de EU het ze te lastig maakt transgene gewassen toegelaten te krijgen.

Eén reactie

  • agratax2

    Onze chemie vrienden zien liever zoveel mogelijk vivisextie op mensen als het op bewijs van veiligheid of onveiligheid aankomt bij GMO voedsel. Zij nemen geen of onvoldoende dierproeven om de veiligheid c.q. onveiligheid aan te tonen.

Of registreer je om te kunnen reageren.