Akkerbouw

Nieuws

Tevredenheid over bij-vriendelijke bufferstroken

Driebergen – Akkerbouwers, imkers en het waterschap zijn enthousiast over de nieuwe bij-vriendelijke bufferstroken die leiden tot minder emissie van gewasbeschermingsmiddelen.

Dat meldt het Louis Bolk Instituut, dat de begeleiding verzorgt van het netwerk BijenBestuiving, waarin boeren en imkers samenwerken aan het bij-vriendelijker maken van landschappen met vooral veel zaad- en fruitteelt.

In de Betuwe zijn dit jaar bufferstroken van Waterschap Rivierenland ingezaaid met bloeiende kruiden voor bijen. Na de bloei van fruitbomen leveren deze drachtplanten nectar en stuifmeel voor bijen en zorgen ze voor minder emissie van gewasbeschermingsmiddelen naar het oppervlaktewater. Deze bufferstroken zijn normaal alleen met gras begroeid. De bufferstroken bloeien vanaf mei tot diep in de herfst.

“Deze combinatie van bloeiende akkerranden met communicatie tussen boeren en imkers kan een nieuwe vorm van agrarisch natuurbeheer worden die gericht is op bestuivende insecten”, zegt Boki Luske van het Louis Bolk Instituut.

Of registreer je om te kunnen reageren.