Akkerbouw

Nieuws 997 x bekeken 1 reactie

Teeltwijzigingen nodig om aan residu-eisen te voldoen

Zwaagdijk-Oost - Voor een aantal vollegrondsgroenteteelten zijn aangepaste gewasbeschermings- en teeltmaatregelen nodig om te kunnen voldoen aan scherpere residu-eisen van supermarktketens. Dat blijkt uit het praktijknetwerk MRL (Maximum Residu Level).

Bij aangepaste teeltmaatregelen moet worden gedacht aan bijvoorbeeld een andere spuittechniek, de inzet van andere of nieuwe middelen en verschuivingen in de volgorde waarin middelen worden ingezet.

Dat constateren de telers in het praktijknetwerk MRL na een aantal bijeenkomsten onder begeleiding van Proeftuin Zwaagdijk. De telers, hoofdzakelijk in Noord-Brabant, zijn het praktijknetwerk begonnen omdat zij soms onverwacht werden geconfronteerd met residuoverschrijdingen. Vooral in boerenkool, selderijachtigen en kortgroeiende bladgewassen deden zich problemen voor. In bloemkool, broccoli en wittekool zijn hoegenaamd geen problemen.

Dit teeltseizoen voert Proeftuin Zwaagdijk samen met de telers in het praktijknetwerk vergelijkende residuproeven uit. Dat gebeurt op de bedrijven. Het spuitschema van de betreffende teler wordt vergeleken met alternatieve schema’s beide gericht op residuniveaus van maximaal 50 procent van de wettelijk toegestane MRL.

Uitgangspunt daarbij is steeds dat de kwaliteit en productie van het gewas gewaarborgd te blijven. Naast Proeftuin Zwaagdijk is Bayer CropScience bij deze proeven betrokken. Daarbij is ook steeds een object zonder gewasbescherming opgenomen. Bij oogst wordt bepaald hoeveel residu de toegepaste strategieën geeft. De resultaten komen komende winter beschikbaar.

Eén reactie

  • Reactie verwijderd door een beheerder

Of registreer je om te kunnen reageren.