Akkerbouw

Nieuws 5 reacties

Tarwe in Parijs door grens 200 euro

Brussel – De tarweprijs doorbrak donderdagmiddag op de termijnmarkt in Parijs even de grens van 200 euro per ton. Dat is voor het eerst in bijna drie maanden. Er is veel vraag naar Europese tarwe vanwege de goede kwaliteit.

Het Franse marktbureau Stratégie Grains verwacht dan ook dat de EU veel meer tarwe gaat exporteren dan in voorgaande jaren. In de nieuwste prognose houdt Stratégie Grains het op een export van 22,2 miljoen ton zachte tarwe. Dat is 14 procent meer dan vorig seizoen. De EU heeft volgens het marktbureau 135,2 miljoen ton zachte tarwe van de akkers gehaald.

De EU exporteerde dit seizoen van 1 juli tot 1 oktober 6,91 miljoen ton zachte tarwe. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van de 3,81 miljoen ton die vorig seizoen in dezelfde periode is verkocht aan derde landen. In de week van 25 september tot en met 1 oktober is voor 1.217.682 ton aan uitvoercertificaten aangevraagd voor graan, waarvan 746.189 ton zachte tarwe. Nog nooit eerder exporteerde de EU in één week zo veel graan. In juli en augustus werd nog veel tarwe gekocht in Oost-Europa. De vraag verlegt zich naar Frankrijk.

Het Franse overheidsbureau FranceAgriMer verwacht dan ook dat Frankrijk weer de hofleverancier wordt voor de derde landen met een export dit seizoen van 11,2 miljoen ton zachte tarwe. Als de prognose uitkomt, is dat een groei van 13 procent ten opzichte van vorig seizoen.

Vooral de landen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten kopen veel tarwe in de EU. Normaal doen ze ook boodschappen in Rusland en Oekraïne, maar daar is dit jaar minder tarwe van goede kwaliteit beschikbaar.

De tarweprijs krijgt ook ondersteuning door de slechte oogstprognoses van Brazilië. Het Braziliaanse overheidsbureau Conab verwacht een oogst van slechts 4,77 miljoen ton tarwe. Twee jaar gelden oogstte Brazilië nog bijna 6 miljoen ton tarwe. In de deelstaat Parana is de helft van de wintertarwe kapot gevroren. In warmere delen van Brazilië heeft de tarwe veel last van schimmels door de vele regen, meldt Conab. Normaal levert Argentinië veel tarwe aan Brazilië, maar dat land produceert ook minder tarwe. Daardoor koopt Brazilië meer tarwe in de VS, de EU en Australië.

Ook de regen in Rusland en Oekraïne ondersteunt de tarweprijs. Door de regen is in de regio minimaal 5 miljoen hectare wintertarwe niet ingezaaid. Daardoor groeit de kans dat er in seizoen 2014/2015 minder tarwe beschikbaar komt. De kopers anticiperen daarop door nu al meer voor de tarwe te betalen.

Laatste reacties

 • RENNEN

  Mag het een keer,voor € 200 per ton kunnen we geen tarwe telen!!!

 • detelg1

  Ga je toch wat anders telen Rennen. ????

 • groot boerdam

  Het is Rennen of stilstaan.

 • A.B.Vink

  hardlopers zijn doodlopers

 • henk 60

  volledig met rennen eens op naar de 300

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.