Akkerbouw

Nieuws

'Suikerprijs gaat stijgen'

Londen – Het marktbureau Czarnikow verwacht dat suiker duurder wordt. De vraag stijgt doordat suiker veel goedkoper is geworden.

Bovendien gaan akkerbouwers minder suikerbieten en suikerriet telen. Dat drukt de productie. Czarnikow verwacht dat vooral in Brazilië de productie terugloopt, omdat de suikerproductie verliesgevend is.

Marktbureau Macquarie onderschrijft de bevindingen van Czarnikow. Volgens Macquarie zijn in Brazilië de laatste drie jaar 40 bedrijven die suikerriet verwerken failliet gegaan. In twee jaar is nog eens 60 verwerkers dat lot beschoren, verwacht Macquarie. Brazilië telt 385 fabrieken waar suikerriet wordt verwerkt.

Czarnikow stelt dat ook de verwerkers in India financiële problemen hebben vanwege de lage suikerprijs. India telt 516 verwerkers. Inmiddels liggen 172 fabrieken stil omdat de verwerking van suikerriet niet meer loont. De Indian Sugar Mills Association schat dat de verwerkers dit jaar gezamenlijk een verlies lijden van 460 miljoen dollar.

De EU heeft minder last van de gedaalde suikerprijs. De interne markt wordt tot en met seizoen 2016/2017 beschermd door suikerquota en beperkingen aan de import en export van suiker.

Of registreer je om te kunnen reageren.