Akkerbouw

Nieuws 1130 x bekeken

Suiker Unie: 3 tot 4 procent areaalgroei in 2014

Dinteloord – Suiker Unie verwacht voor 2014 een areaalgroei van 3 tot 4 procent in de suikerbietenteelt. Dat blijkt uit de areaalopgave in de vroegbestelling bietenzaad.

Dat schrijft Gert Sikken, directeur agrarische zaken van Suiker Unie, in Cosun Magazine. Met de verwachte areaalgroei wordt gehoor gegeven aan de verhoogde toewijzing voor het volgende seizoen. Dit jaar is de toewijzing 105 procent ten opzichte van voorgaande jaren en in 2014 is deze vergroot naar 108 procent. Die extra 3 procent lijkt te worden ingevuld met 3 tot 4 procent meer inzaai van dit jaar.

“Hierin speelt mee dat de teler zijn toewijzing vol moet leveren om mee te kunnen doen aan de verhoging van de eigen basisreferentie vanaf 2015”, legt Sikken uit. In de toewijzing van 2014 zit, naast de quotumsuiker, ook een klein deel surplussuiker.

De areaalgroei past in de afzetmogelijkheden van suiker in de EU en voor de export, verklaart het suikerbedrijf. “Ook voor de productie van het lopende seizoen zijn prima afzetmogelijkheden”, meldt Sikken. De huidige campagne levert bij de verwachte gemiddelde opbrengst zo’n 930.000 ton suiker. Dat is wat lager dan de laatste paar jaar, maar flink hoger dan het tienjaarlijks gemiddelde.

Cosun rekent alle surplusbieten af.

Of registreer je om te kunnen reageren.