Akkerbouw

Nieuws 1118 x bekeken

Sensus houdt cichoreiprijs gelijk

Roosendaal - Sensus houdt de contractvoorwaarden voor de oogst van 2014 vrijwel gelijk aan die van de oogst van dit jaar. De basiscontractprijs blijft €73,50 per ton cichorei. De telersvereniging vindt het een mooie prijs, maar cichorei is ook een risicovolle teelt.

De basisprijs geldt voor telers die al twee jaar of langer cichorei leveren aan Sensus. Als dat één jaar is geldt een korting van 1 euro. Nieuwe telers krijgen een korting van 2 euro. De jaartoeslag blijft 8 euro en geldt voor alle telers. Telers die 11 hectare of meer telen, krijgen een grootte-toeslag van 2 euro per ton cichorei.

De basisprijs geldt voor cichorei met 16 procent inuline. Voor ieder procentpunt extra inuline, krijgt de teler een premie van €4,60 per ton cichorei. Het vijfjaarlijks gemiddelde ligt op 17,0 procent inuline, zegt René Schunselaar, manager agrarische dienst bij Sensus. “Alles bij elkaar is een opbrengstprijs van 90 euro per ton mogelijk. We hebben het areaal van 2012 op 2013 met de helft vergroot naar 5.000 hectare. We verwachten een stabiel of licht groter areaal. Dat moet met deze prijs mogelijk zijn. De vraag naar inuline groeit jaarlijks doordat mensen gezonder willen leven en de voorkeur geven aan plantaardige voedingsingrediënten.”

Telers die ver van de fabriek in Roosendaal wonen, krijgen een bijdrage in de transportkosten. Schunselaar: “Telers die als groep in hun regio een reiniger inzetten bij het opladen van de cichorei, krijgen de kosten voor de reiniger vergoed. De teler bespaart tarrakosten en Sensus werkt duurzaam door minder grond te vervoeren van teler naar fabriek.”

Voorzitter Kees van Dijk van Telersvereniging Cichorei vindt het een mooie prijs. “Maar telers hebben dat ook hard nodig voor een rendabele teelt. De opkomst verloopt vaak lastig, net als de onkruidbestrijding. Vorig jaar hadden de telers veel schieters in het gewas. De opbrengst blijft dit jaar onder gemiddeld vanwege het koude voorjaar.”

Van Dijk vindt het jammer dat Sensus de premie afschaft voor vroege beslissers. “Als je snel je contract tekende, kreeg je een premie van 2 euro. Die is vervallen. Sensus heeft beloofd dat geld te gebruiken om telers te compenseren voor de extra kosten die ze maken als ze de cichorei lang moeten bewaren. Doordat Sensus een steeds groter areaal verwerkt, duurt de campagne langer.”

Of registreer je om te kunnen reageren.