Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

'Saldo van houtteelt voor bio-energie is te laag'

Antwerpen – De teelt van populieren en wilgen voor de energieproductie is zonder subsidie niet rendabel. Het saldo blijft zo’n 70 euro per hectare onder dat van andere akkerbouwgewassen.

 

De Universiteit van Antwerpen doet onderzoek naar alternatieven voor fossiele brandstoffen. Daarvoor is een houtperceel aangelegd in het Belgische Lochristi. Het hout van snelgroeiende populieren en wilgen (ook wel griendhout) wordt gebruikt voor de productie van warmte en elektriciteit.

Onderzoeker Ouafik El Kasmioui concludeert dat de teelt niet rendabel is, meldt het Belgische persbureau Belga. El Kasmioui schrijft dat toe aan de lage prijs van biomassa en de hoge pachtprijzen. Volgens hem wordt de houtteelt voor bio-energie pas interessant als fossiele brandstoffen duurder worden. El Kasmioui stelt dat Vlaanderen de teelt van biomassa onvoldoende ondersteunt om de teelt rendabel te maken.

Het onderzoek toont verder aan dat het twee jaar kost om alle energie terug te winnen die nodig zijn om een perceel met populieren en wilgen aan te leggen. De uitstoot van CO2 ligt na twee jaar op 54 procent van de uitstoot bij gebruik van alleen fossiele brandstoffen.

Eén reactie

  • stored

    Als het gaat om energie is het beter dat wij in noord europa bepaalde gewassen verbouwen voor menselijke consumptie omdat het klimaat er geschikt voor is. In de arme en door woestijn bedreigde gebieden waar het warmer is en hout,bamboe, reagrass snel groeien en 4 x sneller energie opslaan dan hier, de bevolking deze opgeslagen energie verbouwd levert aan ons. Dan help je de bevolking daar met inkomsten, en tevens verbeter je het microklimaat in die streken. Begroeiing tempert de temperatuur en verhoogd de neerslag. Het is ook nog eens voordeliger dan ijzer in zee plaatsen of dure zonnepanelen plaatsen. Zonnepanelen brengen ook in Afrika meer rendement omdat er meer zon is. De natuur laat zien hoe energie opgeslagen wordt. De boeren doen dit ook door aardappelen te poten en de opbrengst te verkopen die tot 8 maanden erna weer omgezet wordt in energie door menselijke consumptie. Laat nu in Mali Ghana etc. die mensen landbouw bedrijven voor energie aan het westen. Zie www.wixem.com
    Laat ze bomen/bamboe etc. planten net als wij aardappelen.
    Lees artikelen van Chris Reij wat bomen kunnen betekenen voor die bedreigde gebieden. Kappen kan en mag indien het met beleid gebeurt en met aandacht voor de natuur. Altijd een restteelt overlaten.

Of registreer je om te kunnen reageren.