Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

'Russen lijken in voor aardappeldeal'

Den Haag - De Russische minister van Landbouw lijkt er wel wat voor te voelen om met Nederland afspraken te maken over de import van pootaardappelen.

Met zo'n overeenkomst zou een einde gemaakt kunnen worden aan een Russische boycot van Nederlandse aardappelen. Dat stelde staatssecretaris Sharon Dijksma (Landbouw) op de eerste dag van een bezoek aan Moskou.

Dijksma wil zo snel mogelijk af van de boycot, omdat Nederlandse boeren en exporteurs daardoor hard worden geraakt. Rusland deed de Hollandse en andere Europese piepers in juli in de ban. Volgens Moskou kwamen er ondanks inspecties toch nog regelmatig schadelijke stoffen het land binnen via de pootaardappelen en ander plantmateriaal.

Dijksma heeft woensdag voorgesteld om met de Russen onderling afspraken te maken, als de onderhandelingen met Europa niet snel genoeg gaan. Dat is eerder ook gebeurd, waardoor een ban op kalfsvlees kon worden opgeheven.

De staatssecretaris meldde verder dat Nederlandse en Russische inspecteurs de controles van Nederlands zuivel gaan evalueren. De Russische voedsel- en warenautoriteiten hebben geklaagd dat het toezicht op de producten onvolledig is. Daarom moet strenger worden toegezien op de import, aldus de Russen. Volgens het ministerie komt het vaker voor dat landen inspecties doen naar zuivel. Dat gebeurt bijvoorbeeld ook in Brazilië en China. Gevreesd wordt dat de extra inspecties een opmaat zijn naar een boycot.

De diplomatieke spanningen tussen Rusland en Nederland lopen op het moment hoog op door een aantal incidenten. Dijksma praat in Moskou echter alleen over landbouw. De incidenten worden afgehandeld door het ministerie van Buitenlandse Zaken. Volgens de staatssecretaris is het belangrijk om ondanks de spanningen toch met de Russen te blijven spreken over landbouw, omdat veel telers en exporteurs last hebben van de aardappelboycot.

Eén reactie

  • Reactie verwijderd door een beheerder

Of registreer je om te kunnen reageren.