Akkerbouw

Nieuws 869 x bekeken

Rusland: veel minder wintergraan gezaaid

Moskou – De Russische overheid geeft voor het eerst toe dat de graanproductie volgend jaar gaat tegenvallen. Analisten hadden dat al langer voorspeld.

Volgens de Russische minister van landbouw Nikolai Fjodorow wordt zeker 3 miljoen hectare wintergraan niet ingezaaid door regen. De akkerbouwers in Rusland hebben tot nu toe 8 miljoen hectare wintertarwe ingezaaid van de geplande 16 miljoen.

De regen blokkeert ook in Oekraïne het veldwerk. Het nationale meteorologisch instituut in Oekraïne stelt dat zeker 30 procent van de wintertarwe niet is ingezaaid. In plaats van 5,5 miljoen hectare wordt dat slechts 3,5 miljoen hectare. In de graanregio’s van Oekraïne en het zuiden van Rusland zijn de eerste sneeuwbuien gevallen. Akkerbouwers zaaien dan geen graan meer omdat de kans op uitwintering groot is.

Rusland en Oekraïne zijn grote concurrenten van de EU op de afzetmarkten in Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Op de termijnmarkt in Parijs bereikte de notering van het eerstaflopende termijncontract (november) voor tarwe maandag dan ook de hoogste stand sinds 12 juli.

Door de regen oogst Oekraïne een slechte kwaliteit mais. Analisten verwachten daardoor een grotere vraag naar mais in Europa. Daardoor steeg ook de maisprijs in Parijs met ruim 5 euro per ton naar de hoogste notering van deze maand.

De graanprijzen stijgen ook doordat China veel tarwe, mais en sojabonen koopt op de wereldmarkt. De landen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten importeren veel tarwe.

Of registreer je om te kunnen reageren.