Akkerbouw

Nieuws 2525 x bekeken 1 reactie

Rooien op veel plekken stilgelegd door regen

Doetinchem – In Zuidwest-Nederland leidde de vele regen tot wateroverlast, maar elders in Nederland vallen de problemen mee. Dat blijkt uit een inventarisatie onder DLV-adviseurs verspreid over Nederland.

In Flevoland regende het de afgelopen dagen 30 tot 40 millimeter, vertelt Cor Eldering. In Zuidelijk Flevoland iets meer dan in Oostelijk Flevoland en de Noord-oostpolder. Het land is niet extreem nat. Op plekken met een slechte structuur blijft water staan. Het rooien staat even stil, maar na twee dagen drogend weer kunnen de rooiers weer het land op.
Ook in Zuidoost-Brabant ligt het rooien door de regen stil, maar Geert Jan van Roessel denkt dat woensdag of donderdag wel weer gerooid wordt. “Behalve natuurlijk als er regen op regen komt.” In de streek zit nog zo’n 30 procent van de aardappelen in de grond, vooral late rassen als Fontane en Russett Burbank. Rooivertraging is geen probleem, al wordt de kans op nachtvorst en achteruit gaande kwaliteit wel groter naarmate de aardappelen langer in de grond zitten.
Sjef Crijns in Zuid-Limburg meldt dat de regen er niet tot oponthoud heeft geleid. De akkerbouwers zijn hier nu gewoon aan het rooien.
In Zuidwest-Drenthe valt de hoeveelheid neerslag erg mee, vertelt Gert Snippe. De bovengrond is verzadigd. “Als het moet, kan er nog gerooid worden, maar voor de mooiigheid kun je beter even wachten.” In de Veenkoloniën is slechts 20 millimeter gevallen. “Het rooien gaat hier gewoon door”, aldus Roelof Naber.

Eén reactie

  • w_snippe1

    En in Zeeland en het westen van Brabant konden jullie niemand bereiken omdat iedereen met de kraan sloten aan het graven is? Of is deze zondvloed niet de moeite van het benoemen waard? Zuidelijke flevoland heeft trouwens dik 80 mm gehad dit weekend.

Of registreer je om te kunnen reageren.