Akkerbouw

Nieuws 1955 x bekeken

Regen decimeert areaal wintertarwe Rusland en Oekraïne

Moskou – Het regent zoveel in Rusland dat 18 procent van het wintergraan niet gezaaid kan worden. In plaats van 17 miljoen hectare wintergaan blijft het areaal steken op 14 miljoen hectare, verwacht het Russische marktbureau SovEcon.

Dat is de kleinste oppervlakte in ruim twintig jaar. SovEcon denkt dat de Russische akkerbouwers in het voorjaar liever mais inzaaien dan zomergraan, vanwege het hogere saldo van mais.

Eerder deze week meldde het ministerie van landbouw in Oekraïne dat 20 procent van het wintergraan niet kan worden gezaaid. Normaal teelt Oekraïne 7 miljoen hectare wintertarwe. Daar valt 1 miljoen hectare vanaf. Van de geplande 1,2 miljoen hectare wintergerst is slechts 500.000 hectare ingezaaid.

De Agrarian Industry Group is veel somberder, meldt analistensite Agrimoney. Volgens de brancheorganisatie is in Oekraïne slechts 2,5 miljoen hectare wintertarwe gezaaid van de geplande 7 miljoen. Dat is een krimp van 35 procent.

In grote delen van Oekraïne en Rusland is het binnen een week te laat om nog graan te zaaien. De kans op uitwintering neemt dan sterk toe. Analisten verwachten dat het kleinere areaal wintertarwe in beide landen de tarweprijs ondersteunt. In de Verenigde Staten en Europa verloopt de inzaai van wintergraan juist voorspoedig door het mooie weer.

Of registreer je om te kunnen reageren.