Akkerbouw

Nieuws 2 reacties

Rabobank:andere benadering zaadindustrie

Utrecht – Een geïntegreerde benadering van de akkerbouw is belangrijk om opbrengsten wereldwijd te vergroten, aldus de onderzoeksafdeling van Rabobank International FAR. De zaaigoedindustrie kan zich daarom het beste richten op het bieden van oplossingen die verder gaan dan het vergroten van het genetische potentieel van zaaigoed.

Rabobank schrijft dat leveranciers van productiemiddelen, maar vooral zaadbedrijven ideaal gepositioneerd zijn om te profiteren van een toenemende behoefte aan meer efficiënte productie. De wereldbevolking groeit en veel ruimte voor areaaluitbreiding is er niet. De afzet van zaaigoed is volgens de bank in lijn met agrarische grondstofprijzen gestegen. In de toekomst zullen boeren echter weer met lagere prijzen te maken kijken en meer de focus richten op het beheersen van kosten.
De industrie, geleid door partijen als Monsanto, Bayer CropScience en Syngenta, moet volgens de onderzoekers onderzoek doen naar hoe boeren en tuinders het beste te werk kunnen gaan. Door het identificeren van deze 'best practices' op het gebied van bijvoorbeeld de aanwending van kunstmest, pesticiden en zaaitechnieken kan zaaigoed met beter advies worden verkocht. De toegevoegde waarde zal deels komen uit het bijhouden en analyseren van data op boerderijniveau.
"Zaadbedrijven beschikken over erg veel data die zijn voortgekomen uit veldproeven", aldus Harry Smit, analist van de Rabobank. "Daar komt bij dat ze goed begrijpen hoe het gebruik van bepaalde productiemiddelen het beste aansluit bij nieuwe zaadvariëteiten." De Rabobank noemt twee potentiële modellen voor zaadbedrijven die groei zoeken. Beide gaan uit van een verbreding van activiteiten.
Bedrijven investeerden de laatste jaren vooral in genoomonderzoek en het overnemen van producenten van biologische bestrijdingsmiddelen. Monsanto baarde onlangs echter opzien door voor 930 miljoen dollar The Climate Corporation over te nemen. De onderneming levert weergegevens aan de agrarische sector en heeft agronomische modellen ontwikkeld om de opbrengst te verhogen en de risico's van weerschade te beperken. Het betreft de grootste overname voor Monsanto in zeven jaar.

Laatste reacties

  • ed12345

    Zal de onafhankelijkheid van The Climate Corporation niet bevorderen
    Wiens brood men eet diens woord men spreekt

  • ed12345

    Het schoenmaker blijf bij je leest ; gaat helaas steeds minder op

Of registreer je om te kunnen reageren.