Akkerbouw

Nieuws

Positieve uitkomst controle bieten rooien

Dinteloord – Bietenrooiers scoorden goed bij de controle die Suiker Unie uitgevoerde op het oogstwerk in het kader van het motto ‘hele kop, geen groen’.

“De resultaten waren erg goed”, meldt de bietenverwerker. “Gemiddeld is het gemeten bietverlies beperkt tot 1,4 ton per hectare, met een spreiding van de laagste 0,7 ton en de hoogste met 2 ton.”

De controle is uitgevoerd in de Noordoostpolder. De oogstomstandigheden waren doorgaans vrij gunstig. Voor het zelf beoordelen van de oogstverliezen heeft bieteninstituut IRS onder andere een online applicatie en app ‘oogstverliezen’ ontwikkeld. Deze hulpmiddelen adviezen over kop- en puntbreukverliezen en verliezen aan hele bieten.

Verder meldt Suiker Unie dat er in het Westen en Zuidwesten na een moeilijke periode weer kan worden gerooid. “De natte omstandigheden maken het oogsten op de lichte gronden nog wel moeizaam. Lokaal kan de bietenrooier nauwelijks op het perceel komen. Het transport met trekker en kipper op de percelen is het meest problematisch. Voor goed oogstwerk hebben we hier nog een aantal droge dagen nodig.” De zwaardere gronden zijn draagkrachtig, daar verloopt de oogst redelijk.

De dagverwerking is de afgelopen week op beide fabrieken voorspoedig verlopen.

Of registreer je om te kunnen reageren.