Akkerbouw

Nieuws

Peenproductie goed, ontwikkeling prijs nog afwachten

Warmenhuizen – De verwachtingen voor de peenoogst zijn goed, zowel in tonnage als in kwaliteit. Een goede opbrengst staat een gunstige prijsontwikkeling niet direct in de weg, want de peenhandel is bijzonder weersafhankelijk, maar ook veranderlijk, benadrukken handel en teelt.

Johan Voragen van Bejo Zaden vertelt dat de vroeger gezaaide peen mooi lang is, maar de later gezaaide wortelen door droogte wat moeilijk op gang kwamen en daardoor wat kort zijn gebleven. “Het merendeel is vroeg gezaaide peen, dus al met al verwacht ik een redelijke tot goede oogst. Ook in omringende landen.” Hij houdt een slag om de arm: “Er kan nog van alles gebeuren, met wortelen wordt je altijd verrast. De oogst komt medio deze maand echt op gang.”

Een vertegenwoordiger van een koelhuis, die niet bij naam wil worden genoemd, verwacht een goede tot zeer goede oogst. “Minstens 85 ton per hectare”, schat hij. “Het was een normaal seizoen.”

Dat verpest de markt niet direct. “Die draait helemaal om het weer. Oogstongelukken in Duitsland, een heel laat voorjaar waardoor concurrenten nog wegblijven, dat scheelt allemaal. Geen vorst in december, dat zou ons echt in de weg zitten. Dan kan er tot eind dit jaar prima worden gerooid.”

Ook Voragen van Bejo benoemt de weersafhankelijkheid van de peenmarkt. “Nederland is gatenvuller in Europa. Als omringende landen goed oogsten, wordt niet de hoofdprijs betaald voor onze peen. Dan sta je met een partij die goed maar net niet mooi genoeg, is met je rug tegen de muur. Geen ramp is een ramp in peen.”

Daarom verwacht Voragen ook geen enorme areaaluitbreiding. “Het is een risicovolle teelt. De teler maakt hoge kosten, zeker met koelen erbij, die je moet voorfinancieren. Zonder garanties.”

Of registreer je om te kunnen reageren.