Akkerbouw

Nieuws 779 x bekeken

Opnieuw record export graan uit EU

Brussel – De EU heeft in de eerste week van oktober opnieuw een record aan graan geëxporteerd. De uitvoer in de laatste week van september was ook nog nooit zo hoog.

Volgens het Productschap Akkerbouw is in de week van 2 tot en met 8 oktober voor 1,264 miljoen ton graan aan uitvoercertificaten aangevraagd. Daarvan was 838.430 ton bestemd voor zachte tarwe. In de week ervoor is voor 1,218 miljoen ton graan een uitvoercertificaat aangevraagd.

Totaal heeft de EU dit seizoen (vanaf 1 juli) 13,1 miljoen ton graan geëxporteerd. Dat is 89 procent meer dan in dezelfde periode vorig seizoen. De import dit seizoen ligt op 1,899 miljoen ton. Dat is een afname van 35 procent. De EU is nu een netto-exporteur van 11,2 miljoen ton graan. Vorig jaar rond 8 oktober was het verschil tussen export en import 4 miljoen ton graan.

Er is veel vraag naar Europese tarwe omdat Rusland door de vele regen tijdens de oogst veel minder tarwe van goede kwaliteit heeft geoogst dan in andere jaren. Bovendien heeft de EU dit jaar veel tarwe geoogst.

Volgende week publiceert de Europese Commissie een nieuwe graanbalans. In de balans van eind september ging de Commissie uit van een totale graanexport dit seizoen van 27,4 miljoen ton. Na ruim drie maanden zit de EU al op 13,1 miljoen ton. Analisten verwachten dan ook dat de Commissie de prognose voor de export gaat verhogen.

Of registreer je om te kunnen reageren.