Akkerbouw

Nieuws 834 x bekeken

'Onkruidmiddelen beter testen op waterleven'

Müncheberg – Onkruidbestrijdingsmiddelen moeten beter getest worden op hun effecten voor organismen die in het water leven.

Volgens het Duitse Leibniz-Zentrums für Agrarlandschaftsforschung (Zalf) in Müncheberg wordt te weinig rekening gehouden met het feit dat amfibieën tijdens het groeiseizoen van de gewassen ook regelmatig op de grond verblijven en niet alleen in het water.

Het onderzoeksinstituut heeft drie jaar lang kikkers, padden en salamanders gevolgd in hun natuurlijke leefomgeving. Daarnaast is bijgehouden wanneer boeren in de buurt onkruidbestrijdingsmiddelen met glyfosaat spuiten.

De onderzoekers concluderen dat de dieren regelmatig op het land bivakkeren als boeren met onkruidbestrijdingsmiddelen spuiten. Ze verwijzen naar het toenemende gebruik van onkruidbestrijdingsmiddelen. Bij de toelating van gewasbeschermingsmiddelen wordt alleen het effect van de middelen getest op organismen als ze in het water leven. De onderzoekers vinden het verstandig ook te kijken naar het effect op de diertjes als ze tijdelijk op het land verblijven.

Of registreer je om te kunnen reageren.