Akkerbouw

Nieuws 2123 x bekeken 3 reacties

‘Nederlandse tarweprijs te laag’

Brussel - De EU heeft in de laatste week van september een record aan graan uitgevoerd. Rusland en Oekraïne exporteren weinig. Daardoor stegen de fysieke prijzen voor maaltarwe in Frankrijk en Duitsland naar bijna 200 euro per ton. De tarweprijzen in Nederland blijven achter.

Brussel ontving in de week van 25 september tot en met 1 oktober aanvragen voor de uitvoer van 1.217.682 ton graan. Daarvan bestaat bijna 760.000 ton uit tarwe. Nooit eerder voerde de EU in één week zo veel graan uit, zegt een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw. “Er is niks te koop in Rusland en Oekraïne. De akkerbouwers daar willen niet leveren voor de 180 tot 190 euro per ton die ze geboden krijgen. Bovendien regent het erg veel. Oekraïne oogst daardoor een zeer slechte kwaliteit mais. Alle transport wordt ingezet om die mais zo snel mogelijk weg te krijgen en niet voor het vervoer van tarwe. Rusland oogst nog steeds tarwe, ook van zeer slechte kwaliteit. Bovendien wil de Russische overheid eerst graanvoorraden opbouwen. Dat doen ze met kwaliteitstarwe, die juist veel wordt gevraagd op de wereldmarkt.”

De EU echter oogstte een zeer goede kwaliteit tarwe, stelt de woordvoerder. “Daarom wordt er zo hard getrokken aan Europese tarwe. Zelfs bestemmingen die normaal tarwe kopen in de VS of Canada kopen nu in de EU, ondanks de hogere transportkosten.”

De EU exporteerde in het eerste kwartaal van 2013/2014 bijna 12 miljoen ton graan. De EU kan dit tempo niet volhouden, verwacht de woordvoerder. “Want dan zou de export op meer dan 40 miljoen ton graan uitkomen, voor het overgrote deel tarwe. Zoveel is hier niet. Tarwe wordt dus duurder in de EU, totdat het zo duur wordt dat de vraag afneemt en afnemers andere graansoorten kiezen, zoals het goedkopere mais.

De spotnoteringen voor maaltarwe in Frankrijk en Duitsland zaten donderdag al tegen de 200 euro. Daarom vindt de woordvoerder het verwonderlijk dat de landbouwbeurzen in Nederland deze week niet hoger noteren dan 177 euro per ton tarwe. “Het prijsverschil is verbazingwekkend hoog, ondanks de transportkosten van Frankrijk en Duitsland naar Nederland. En doordat de EU veel kwaliteitstarwe heeft geoogst, is het prijsverschil tussen voer- en maaltarwe klein. Nederland is een zeer grote importeur van graan. Normaal zijn de prijzen in de tekortgebieden hoger dan in de overschotgebieden.”

Door de wekenlange stortbuien in Rusland en Oekraïne wordt daar enkele miljoenen hectare wintergraan niet ingezaaid. Ook dat speelt een rol in de stijging van de tarweprijs, zegt de woordvoerder. “De start van seizoen 2014/2015 is daar niet goed.”

Laatste reacties

  • christof conings

    Oekraine nat dacht het niet is juist goed om te zaaien

  • Brinks

    veel informatie

  • ed12345

    De grote oogst van tarwe in Canada op de prairies komt nog maar net op gang

Of registreer je om te kunnen reageren.