Akkerbouw

Nieuws 776 x bekeken

Minder mais in Brazilië

Sao Paulo – De regen in Brazilië hindert de inzaai van mais. Het Braziliaanse overheidsbureau Conab verlaagt daarom de oogstverwachting naar 79,6 miljoen ton.

Dat is 3 miljoen ton minder dan de vorige prognose. Volgens Conab is pas 30 tot 50 procent van de mais gezaaid, afhankelijk van de regio. Het bureau schrijft dat toe aan de regen in september waardoor nog weinig is gezaaid.

Het Amerikaanse marktbureau Lanworth verlaagt de Braziliaanse oogstprognose naar 74,1 miljoen ton mais. Lanworth stelt dat veel akkerbouwers in Brazilië liever sojabonen zaaien dan mais, omdat de maisprijs de laatste maanden sterk is gezakt. Ook neemt de animo af om mais als tweede gewas na de sojaoogst te zaaien. Brazilië oogstte vorig seizoen een record aan mais. De telers en de handel moesten genoegen nemen met lagere prijzen om alles kwijt te raken op de wereldmarkt.

Ook Conab verwacht een sterke groei van het areaal sojabonen in Brazilië naar een record van 29,4 miljoen hectare. Dat is 5,9 procent meer dan vorig seizoen. De productie komt bij een gemiddeld groeiseizoen uit op 87,6 miljoen tot 89,7 miljoen ton sojabonen.

Of registreer je om te kunnen reageren.